Дизайн на сайт и супер SEO оптимизацияПлануването, оформянето, дизайна и създаването на самата визия на уеб сайта са от голямо значение за доброто позициониране и начална стъпка за добра последваща SEO оптимизация.

Съществуват няколко принципа за изграждане на уеб сайт, които ако бъдат спазени, ще означава, че сте постигнали още в началото една много добра позиция за SEO оптимизация.

Много е важно позициониране на текста и основното съдържание в уеб сайта. Както сте забелязали менютата във всеки уеб сайт са под заглавието, в най-горната част, над текста в уеб сайта. Точно това място е едно от най-важните за вашия уеб сайт, тъй като първо и най-бързо се забелязва и индексира от търсачките. По-добре в тази част да имате стаични елементи, а не флаш анимации, които много трудно и почти невъзможно е да се възприемат от ботовете и паяците. Всяка важна информация, цялото меню, категориите и всичко, което смятате, че ще повлияе на решението на посетителите ви да се връщат отново и отново, трябва да се намира над средната зона в сайта.

Тъй като неведнъж съм спонеавал, че Google е основната търсачка в България, ще припомня правилото за максимум 100 изходящи връзки на всяка уеб страница. Въпреки че правилото съществува от много време и самата глобална мрежа е претърпяла огромни промени, то е добре да се спазва това ограничение. Ако допуснете наличието над 100 изходящи връзки връзки на някоя уеб страница, то има голяма вероятност ботовете на търсачката да ви сметнат за спамер, но дори това да не се случи, то самата страница ще се зарежда по-бавно, както и едва ли някога ще достигне хубав Page Rank.

Добра SEO практика е наличието на връзки към други елементи в уеб сайта ви. По-конкретно на страници тип архив, които може да видите и в този уеб сайт от дясната страна, след всяка статия като подобни теми, както и на началната страница, в която може да откриете последните публикувани теми в сайта. Най-удобно за навигация и ориентиране е тези „архиви” да се групират и да са възможно повече, но без да нарушават цялостната визия на уеб страницата, освен ако и те не се включват като значителен елемент в нея. Чрез този подход от една страна ще привличате вниманието на посетителите в по-голяма степен, както и ще оптимизирате много добре уеб сайта си.

Ограничете рекламите в уеб сайта си. Всяка реклама забавя скоростта на зареждане на уеб сайта. Неправилното поставяне на реклами може да доведе и до загуба на посетители и клиенти. Все пак ако разполагате с интернет магазин и развивате онлайн търговия едва ли е добър вариант да поставяте реклами и да продават рекламни позиции. Още по-тежко може да стане положението, ако загубите клиенти, чрез пренасочване на вниманието им към рекламираните места. Все пак ако желаете да имате реклами, то използвайте Google Анализ и чрез него в рамките на около 5-7 дни отбележете най-ефективните реклами и другите ги премахнете.

Скоростта на уеб сайта е важен фактор за вашите посетители, но макар и в по-малка степен оказва влияние върху оптимизацията му. В интернет има редица инструменти, които могат да генерират скоростта на зареждане на сайта или отделна страница в него, както и такива, които могат да ви предложат решения за подобряване на бързината на зареждане. И все пак обърнете внимание повече от гледна точка на потребител, окотлкото на SEO оптимизатор в този случай – ако имате бързо зареждане, то всеки посетител ще е доволен. Вие не искате ли за по-малко от секунда да се отваря всеки уеб сайт, който посещавате?!

Изображения, графиките, таблиците и всички останали елементи, които не представляват текст, е необходимо да бъдат възможно най-леки, но с високо качество. С много добро качество и голяма лекота може да качвате снимки, които са запаметени във формат .jpeg. Може да използвате различни сървъри, чрез които да прикачвате изображенията си и по този начин да спестите загубата на време при зареждането на уеб страницата ви.

Навигацията и дизайна й са изключително важни за SEO оптимизацията. Както споменах по-горе колкото по-лесен е за ориентиране уеб сайта, толкова по-бързо и качествено ще се индексира в Google, както и потребителите ще останат доволни от бързината на зареждане. Намалете използването на Flash анимации и Java Script. Това са елементи, които остават невидими за ботовете и не могат да бъдат индексирани от тях. Използвайте HTML и CSS, които са бързо разпознаваеми от Google Bot и много лесно се индексират.

Изградете красив дизайн и публикувайте интересни новини, статии, интервюта и прочее, които да задържат потребители в уеб сайта ви. Както предполагам сте забелязали, когато влезете в някой уеб сайт чрез търсене и се върнете веднага една стъпка назад, Google ви предлага да блокирате този уеб сайт. Това ще е огромна грешка, ако го допуснете. Подобно блокиране може да има изключително негативен ефект върху вашия уеб сайт и върху цялостното му класиране при изписването на резултатите в Google.

Това са може би най-важните препоръки към стартирането на уеб сайт, които при спазване ще доведат до отличен ефект при SEO оптимизацията и класирането му в Google.

Вие какви други техники може да отбележите като полезни и необходими при изграждането на уеб сайта?

Оценка

1 2 3 4 5