Истината за социалните сигнали и SEO

Социалните сигнали са доста спорна тема – веднъж чуваме, че са страшно полезни за SEO, а след това ни казват, че нямат никаква стойност за Гугъл. На какво да вярваме?

Всъщност, до неотдавна най-важните елементи за оптимизацията бяха входящите връзки и подходящите ключови думи. Днес, обаче, Гугъл взима предвид много повече и по-различни фактори при позициониране на сайтовете и социалните сигнали са един от наистина значимите.

Търсачките днес оценяват съдържанието по различен начин и следят количеството и качеството на неговите споделяния в социалните мрежи. Важни са и авторитетът и популярността на хората, които извършват съответните социални сигнали.

Така че, без значение какво е мнението ви за социалните сигнали и връзката им със SEO, ако искате да постигнете повече успех онлайн, в никакъв случай не пренебрегвайте социалните мрежи.

Повишете доверието в бранда си

Всички би трябвало да сме съгласни, че препоръките между членове на семейството и между приятели са много по-ценни от всякакви методи на реклама. Социалните медии са мястото, където всеки следи интересите на приятелите си, споделя своите и дискутира.

От бизнес гледна точка ние се стремим да стимулираме потребителите да споделят по-често опита им с нашите продукти и мнението им за нашия бранд. По този начин най-малкото, което ще постигнем, е повече популярност и по-високо доверие.

Бизнесът може да повиши доверието в себе си и като си изгради стабилно присъствие в социалните мрежи. Това се постига чрез редовно споделяне на нови продукти, полезна информация за потребителите и интересно съдържание, както и чрез активна директна комуникация с хората. Всичко това влияе положително и на SEO.

На какви социални сигнали обръщат внимание търсещите машини?

Авторитетът на бранда ви в социалните мрежи е от значение за търсачките. Той би могъл да бъде забелязан от Гугъл чрез следните показатели:

  • Брой туитове на определен URL адрес
  • Брой споделяния във Фейсбук
  • Броят на +1 в Гугъл+
  • Авторитетът на човека, харесал или споделил дадена публикация

Това означава, че споделяне на определена страница от сайта ви във Фейсбук не само ще я покаже в резултатите от търсене, а ще повиши в краткосрочен план позициите и по съответната ключова дума. Споделянето на ваши публикации от хора с висок авторитет в социалните мрежи е сигурен знак, включително и за Гугъл, че това съдържание е качествено и релевантно.

Увеличете социалните сигнали към сайта си

За да получавате повече социални сигнали, е необходимо да направите някои неща със своя сайт. Ще ви трябват бутони за споделяне, харесване и споделяне в социалните мрежи на всяка страница и публикация от вашия сайт. Ако имате блог, той трябва да е леснодостъпен и добре промотиран от официалния ви сайт.

Относно външната среда – нужно е да се присъедините към тези социални мрежи, в които е смислено бизнесът ви да се намира – Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, YouTube и т.н. Гостуването в други блогове също е добра тактика.

Изградете своя собствен бранд

Не се знае точно колко силно е влиянието на социалните сигнали върху вашите позиции в Гугъл, но е сигурно, че търсачката обхожда подробно всяка страница във Фейсбук и Туитър.

Специалистите са на мнение, че социалните мрежи, освен източник на социални сигнали за SEO, са и чудесен начин за интеракция с публиката, получаване на повече клиенти и трафик и по-ефективни реклами.

С помощта на социалните платформи постепенно изграждате индивидуалния бранд на своя бизнес. Активността ви на тези места ви носи страшно много ползи, като повишените SEO позиции са само една от тях.

Ползите от социалните мрежи

Близко е до ума, че публикации, които събират много харесвания, коментари и споделяния, ще донесат и по-висок трафик към сайта зад тях, както и повече реализации. Всичко това е знак за качество и стойност, а тези фактори се оценяват високо от Гугъл. Потребителското преживяване е по-важно от всякога за търсачката, така че социалните медии ви дават възможност да го издигнете до нови висоти.

Истината е много проста. Социалните мрежи позволяват на бранда ви да натрупа популярност и доверие по възможно най=правилняи и естествен начин. Вие как мислите?

5/5 (2)

Оценка

1 2 3 4 5