Стратегии за развитие на онлайн магазиниНай-добрите онлайн магазини в цял свят са обединени общо взето от няколко важни елемента, които ги правят успешни. Похвално е, че и в България се забелязва тенденция към усъвършенстване на позитивното и правилно отношение към потребителя чрез визуализация на изключително полезното прекарано време в магазина. И ако не успяхте да разберете какво имам предвид, то с две думи – копирайте от известните или бъдете новатори, ако обичате да рискувате 🙂

Най-важните елементи, които правят разликата между успешен онлайн магазин и хилядите останали, са точно десет на брой. Ето ги и тях:

1. Блог.

Присъствието на блог е задължително. Но не само на елементарни рекламни статии за стоката ви, а наличие на качествено съдържание, което неминуемо ще допринесе за полезността на потребителя от посещението му и прочитането на въпросния материал. Все повече проучвания доказват, че наличието на блог може да повиши с над 50% посещаемостта на онлайн магазина, което е нещо изключително. Нали веднага взехте предвид, че това са 50% таргетиран трафик, именно такъв за какъвто мечтаете.

2. Филтри.

Наличието на филтри е следващия задължителен елемент в един успешен онлайн магазин. И все пак не прекалявайте – не предоставяйте възможност за всякакви безумни сортирания в магазина. Целта е да улесним посетителя да открие желания продукт бързо и лесно, а не да започне да се чуди коя опция за какво се отнася, нали така?! Прегледайте водещите онлайн магазини от вашата сфера какви опции за сортиранер предлагат и приложете именно тях.

3. Кореспонденция.

Възможността за бърза кореспонденция с потребителя е много подженяван елемент, но всъщност спомага с много продажбите. Ако имате инсталиран чат, скайп или друга форма за бърз контакт с оператор от сайта, това може само да Ви помогне. Потребителите в България са несигурни и са склонни да задават дори елементарни въпроси, които са уточнение в описанието на продукта или в информацията с общите условия на магазина. Дайте им възможност да водят лесна кореспонденция с Вас и те ще Ви се отблагодарят за това!

4. Сигурност.

Много подценяван елемент от българските онлайн търговци!!! За Вас поставянето на няколко копирани картинки за сигурно пазаруване е напълно достатъчно, но за бъдещите Ви клиенти не е. Отново Ви напомням, че масово хората подхождат много мнително към всеки нов сайт, дори към всеки сайт, от който не са пазарували, независимо колко е известен. Изградете надеждна система за разплащане, предложете повече опции, убедете посетителите, че могат да Ви имат доверие и винаги им помагайте, ако имат затруднения в избора на разплащателен метод.

5. Информация.

Наличието на пълна, точна и добре описана информация в сайта е следващият подценяван елемент от родния търговец. Всекидневно попадам на сайтове, които нямат нужната информация (дори само от законова гледна точка), а общите условия са копирани от някой друг онлайн магазин (заедно с вътрешните линкове 🙂 ). КЗП заедно с БУА разработиха Общи условия за електронни магазини – http://www.kzp.bg/index.php?mode=viewd&group_id=1&document_id=5823, които могат спокойно дасе ползват от всички онлайн тъговци. Ето така си решавате половината проблем. Останалото – информацията за Вас, за условията Ви, за всичката помощна информация – трябва сами да напишете. Бъдете подробни, описателни и много точни, за да няма нежелани недоразумения и проблеми с клиентите.

6. Описание на продуктите.

Това е може би най-големият проблем в българските онлайн магазини – ЛИПСВА качествено описание на продаваните артикули. Нима не можете да напишете поне 2-3 изречения дори за продукт, който е нужен за всекидневието?! Съмнявам се! Със сигурност ще има хора, които ще започнат да се оправдават, че няма как да напишат подобно описание или че нямат време. Е, да, ама така бизнес не се прави! Ако нямате възможност или Ви липсва достатъчно богат речник, отново има решение. Наемете копирайтър, който да Ви свърши работата. Ако трябва плащайте само за необходимия обем положен труд, ако не може да си позволите човек на пълен работен ден. Със сигурност много бързо ще откриете разлика в количеството на поръчките след намесата на точния човек и наличието на подробно описание на продуктите в магазина.

7. Социализираност.

Бъдете социални! Този рефрен се повтаря вече от няколко години, но всъщност реално погледнато именно социалните мрежи са движещата сила в момента. Не изпускайте десетките и стотици клиенти, които Ви очакват в Google+, Facebook, Twitter, Pinterest и всички останали тематични за бизнеса социални медии. Поставете бутони за споделяне на съдържанието от онлайн магазина на всяка страница, особено на продуктовите страници. По този начин ще увеличите ефекта, а и при наличие на добра оферта може да се получи дори хубав viral effect.

8. Коментари.

Предоставете опцията за коментиране на продуктите, дори сами търсете мнението на клиентите си. Повечето потребителски коментари допринасят за изграждането на доверие в онлайн магазина и бранда. Заедно с това ще може да научите кои продукти са най-успешни, с кои има някакви проблеми, какво харесват Вашите клиенти и наред друга информация, с която няма по какъв друг начин да се сдобиете.

9. Email маркетинг.

Изпращането на писма с новини и промоции до потребителите може да има много положителен ефект, особено ако се уцели точният момент. И все пак направете разликата между спам и желан имейл. Когато сте решили да направите промоционална кампания – изпратете предварително имейл до всичките си абонати. Те трябва първи да научат за тази новина! Изпращайте информация за предстоящи игри, намаления, нови продукти и всичко останало, което според Вас е значимо и може да донесе взаимна изгода.

10. Адаптивен дизайн.

Адаптивният дизайн предполага качественото визуализиране на онлайн магазина на всички съществуващи мобилни и стационарни устройства с достъп до интернет. Това ще рече, че потребителят, решил да посети Вашият онлайн магазин, трябва успешно да разгледа всички страници и да има възможност безпроблемно да напазарува, независимо дали посещава сайта от домашния си настолен компютър, от 11,2″ лаптоп, 7″ таблет или 4″ смартфон. Дизайнът на сайта трябва автоматично да засича вида на устройствата и да отваря уникален дизайн за съответното устройства, благодарение на което навигирането в магазина ще се извършва без проблем.

 

Колкото по-добре се представяте в използването и внедряването на тези 10 елемента, толкова по-успешен ще бъде Вашият магазин!

5/5 (4)

Оценка

1 2 3 4 5