4 съвета за правилен подбор на ключови думи и фрази за оптимизация

Изборът на точни и правилни ключови думи е жизненоважен за всеки уеб сайт. Обемът на информацията в Интернет расте всеки ден и неминуемо позиционирането на по-предни места в търсачките зависи от правилно подбраните ключови думи.

Анализът и подборът на думите за нови сайтове е от особено важно значение, тъй като собствениците им нямат опита или данните на конкурентите, които много добре знаят кои думи продават. Първият и най-важен съвет е:

– Не избирайте най-търсените думи!

Това означава, че не бива да се спирате на най-търсената дума от вашия бранш. С инструмента Google Keyword Tool може да прегледате кои са най-търсените думи и фрази в бранша, в който ще се развивате. Да вземем например думата „дрехи“ – има 12 100 търсения месечно според програмата, а резултатите в Google.bg са 10 200 000. Това е много търсена дума, но дали е добра, за да се насочвате към оптимизирането й?!

Със сигурност това не е добра опция. Конкуренцията е убийствена и десетки други сайтове се опитват да се класират именно по тази дума. За да успеете да влезете в топ 10 може би ще са необходими от няколко седмици до няколко месеца, в зависимост от възрастта на домейна и моментните му позиции. Заедно с това едва дали точно тази дума, потърсена в Google, продава най-много дрехи. Всъщност всеки потърсил тази дума може да търси дамски дрехи, мъжки дрехи, дрехи за бременни, бални дрехи и т.н.

– Изберете по-дългите фрази!

Успехът на SEO кампанията зависи от това какво доверие сте изградили с търсачките. Колкото е по-нов сайта, толкова по-трудно се изгражда доверието. Затова е по-добре да се насочите към ключови фрази, които описват предлаганите от вас дрехи, например „плетена блуза с прилеп ръкав“. Думата според Keyword Tool има средно месечно 12 търсения, а резултатите в Гугъл са 4260. Това е по-рядко търсена фраза, но е почти сигурно, че посетител открил вашият сайт чрез това търсене, ще закупи този продукт. Всичко зависи от мнението на посетителя, но все пак той търси точно определен продукт с достатъчно добро описание при търсенето.

Също така конкуренцията е много по-малка, което автоматично означава че класирането дори на първо място може да се постигне много бързо. Колкото по-добри класирания имате на подобни думи, толкова по-голямо доверие ще изграждате у търсачката. Съответно след време може дори ако решите да се борите за добро класиране на думата „дрехи“.

– Всяка страница трябва да има собствени ключови думи!

Много е важна всяка една страница от вашия сайт да има уникални ключови думи, които да са свързани със съдържанието на страницата. Няма смисъл по една и съща дума да се оптимизират няколко страници от сайта. Това ще е загуба на време, средства, а най-вероятно и на позиции в търсачката. Най-добре да съсредоточите оптимизацията на всяка страница до максимум 4-5 ключови думи, като това зависи много от съдържанието на самата страница.

– Постоянно добавяйте нови ключови думи!

Развитието на онлайн маркетинга всекидневно доказва, че не може дълго да се задържате на едно и също ниво. Всекидневно се появяват подобрения, нововъведения и нови продукти и услуги онлайн, което води до бурното развитие на мрежата. Преди 10 години нямаше Facebook, но в момента тази социална мрежа е чудесен начин за привличане на нови клиенти. Принципът за подбор на ключови думи е същият. След време, когато имате събрани данни от посетителите и купувачите си, и правилно анализирате тези данни ще получите информация за ключови фрази, които продават успешно вашите продукти/услуги, а вие дори не сте подозирали за тях.

5/5 (6)

Оценка

1 2 3 4 5