SEO промяна в дизайна на сайта

Уебсайтовете, също както технологиите, трябва постоянно да се развиват, за да са в крак с последните тенденции. Промяната в дизайна на един уебсайт е един от вариантите за развитие, но трябва да се внимава с нея. Зле направените промени биха могли да го сринат от SEO гледна точка.

Ето защо е най-добре уебсайтът да се оптимизира от самото си създаване. Предлагаме ви и пет съвета за промяна на сайта ви с цел по-добра оптимизация, които е препоръчително да приложите, особено ако не сте обръщали специално внимание на SEO досега.

 1. Направете добра оценка на настоящите си позиции

Преди да започнете с промените, внимателно оценете положителните и негативните страни на уебсайта си, както и възможностите за подобрение и заплахите пред него.

Започнете с изготвянето на списък на всяка страница в уебсайта си и аспектите в нея, които се нуждаят от подобрение. Помислете върху какво може да се поработи – неточни или непълни оптимизационни тагове, неоптимизирано съдържание, бавно зареждане и така нататък.

След това трябва да вземете решение кои страници трябва да бъдат съхранени без промяна, кои трябва да се пипнат малко и кои трябва да бъдат тотално променени или премахнати. Помагайте си с Google Analytics, за да стигнете до тези изводи и не прекалявайте с ненужните промени.

Всяка страница, която премахнете или слеете с друга, трябва да бъде пренасочена с 301 redirect към новия url адрес. Ето кои други аспекти от страниците е добре да погледнете:

 • H1 тагове
 • Meta описания
 • Alt тагове на изображенията
 • Карта на сайта
 • Линкове
 • Дублирано съдържание
 • Структура на url адресите
 • Позиции на страниците по различни ключови думи

 1. Запазете структурата на URL адресите

Това е важно, защото по този начин няма да губите време и усилия с 301 пренасочвания. Ако все пак е неизбежно, трябва добре да се постараете при изграждането им, така че да уведомите Гугъл и другите търсачки накъде сочи страницата ви. В противен случай позициите й ще се сринат. Пренасочванията са важни и за потребителите – те трябва да бъдат отведени там, където искат.

Когато напълно сменяте домейна на уебсайта си, ще трябва да направите 301 пренасочвания на всяка една страница. Накрая проверете дали всичко е наред с инструмент като Redirect Checker.

 1. Изграждайте вътрешни връзки

Вътрешните връзки играят много сериозна роля в уебсайта – задържат потребителите по-дълго в него, улесняват търсещите машини и им показват кои са най-важните страници и части от сайта. Внимавайте с пренасищането и къде точно ги поставяте. Тези връзки могат да бъдат както много полезни за потребителя и самия сайт, така и да нямат никаква полза. Мислете от потребителска гледна точка при поставянето им!

URL адресите на тези връзки също трябва да бъдат поправени с 301 пренасочване, в случай че сменяте домейна.

 1. Не пренебрегвайте ключовите думи

Каквито и промени да правите в уебсайта, не трябва да се игнорира значението на ключовите думи. Постарайте се да запазите всички добре изградени и оптимизирани по различни фрази текстове и тагове.

Най-вероятно при освежаването на сайта ще добавите много ново съдържание. То също трябва да е перфектно оптимизирано по най-важните ключови фрази. За да идентифицирате кои са те, направете предварителен анализ на страниците си.

Важно е да знаете, че заради последните обновления в алгоритмите на Гугъл се обръща повече внимание на семантични търсения, при които се използват жаргонни фрази и много различни синоними. Затова е по-добре да оптимизирате не по конкретни фрази, а по по-обширни понятия, свързани с тематиката ви.

 1. Издигнете потребителското преживяване и мобилната използваемост на пиедестал

Тези фактори са най-важни в момента както за потребителите, така и за търсещите машини. Ако сайтът ви не е добре оптимизиран за мобилни устройства и не предоставя удобство на потребителите, промяната му е повече от наложителна. Влезте в ролята на вашите посетители, за да разберете дали сайтът ви изглежда зле, зарежда бавно и е неудобен за ползване от някакъв вид устройство.

Сглобете всички елементи от пъзела

След като сте готови с промените, не се притеснявайте, ако позициите на сайта ви спаднат малко. Това е нормално, тъй като е нужно малко време на търсачките да отчетат правилно всички обновления.

За да сте сигурни, че ще постигнете максимален ефект и процесът по промяна ще донесе резултати по-бързо, е важно да следвате всички съвети едновременно и в хармония.

5/5 (3)

Оценка

1 2 3 4 5