Анкър текстове

Така нареченият „anchor текст“ е важна част от практиката на SEO (Search Engine Optimization или оптимизация за търсачки). Той представлява вид текст, който се използва като хиперлинк към друга уеб страница или ресурс.

Този текст обикновено е подчертан, удебелен и оцветен по различен начин от обичайния текст на уеб страницата, което на свой ред служи да привлече вниманието и да ни накара да кликнем върху връзката.

Защо е важно използването на anchor текст

Anchor текстът е важна практика в SEO оптимизацията, защото търсачките като Bing и Google използват този текст като един от факторите при определянето и по-доброто разбиране на темата както на въпросната страница, така и на тази, към която води връзката.

Добре оптимизиран, anchor текстът може да повиши видимостта на уеб страницата в резултатите от търсенето за определени ключови думи. Следователно, избирането на подходящ и релевантен anchor текст е важна част от стратегията за SEO.

Anchor текстът и поведението на потребителите

Подходящо избраният и добре направен anchor текст може чувствително да подобри поведението на потребителите във вашия сайт.

Той не само помага за оптимизацията за търсачките (SEO), но и предоставя важна информация на потребителите за това, какво могат да очакват, ако кликнат върху връзката.

Правилно подбраният anchor текст предоставя ясна и точна информация за съдържанието на страницата, към която води връзката.

Това помага на потребителите да разберат какво могат да очакват след клика. И ако този линк е подходящо свързан с темата, към която потребителите очевидно са проявили интерес, те могат да се възползват от възможността да научат повече по темата.

Освен това, anchor текстът може да се възприеме като добра възможност за ясна и интуитивна навигация. Това помага на потребителите да намерят това, което търсят по-лесно.

Anchor текст към друга страница или друг проект

Използването на anchor текст може да се приложи както с цел да покаже свързаност с други ваши страници, така и за да ви помогне да подплатите свои твърдения с авторитетни проучвания, публикации и статистически данни.

Това как ще използвате прилагането на anchor текст във вашия проект, на практика зависи от вашите конкретни цели и от това какво бихте искали да постигнете с въпросната страница и публикация.

Трябва да се прилага с мярка

Използването на anchor текст се счита за Grey Hat техника на оптимизация, тоест Google поставя поставянето на този тип връзки в така наречената “сива зона”, която е нито забранено, нито напълно позволена.

Образно казано, това означава, че anchor текстовете трябва да се използват с много мярка, предпазливост и внимание, подобно на силна подправка към ястие и след добро премисляне дали, кога и как да бъдат приложени.

Оценка

1 2 3 4 5