Едно от най-неприятните неща в интернет маркетинга е работата ни в социалните мрежи да не получава насреща достатъчно ангажираност от потребителите. Без значение колко много харесвания имаме, колко се стараем при публикациите и комуникацията с хората, накрая получаваме тук-там по някое харесване и няколко коментара от дъжд на вятър.

За да бъдат наистина ползотворни действията ни в социалните мрежи, е необходимо да ангажираме във възможно най-висока степен потребителите и тяхното внимание. Предлагаме ви 7 доказано успешни тактики, с които да постигнете тази цел.

  • Тествайте техните познания

Интерактивното съдържание ангажира най-много хората в социалните мрежи, а една от най-инересните му форми са въпросниците и анкетите. Те разнообразяват потока, който виждат потребителите, и им дават възможност да се включат активно в самото съдържание.

Най-лесният начин да измислите въпроси е като прегледате предишните си материали за интересни факти, за които да попитате. Така не само ще ангажирате вниманието на хората, но и ще им покажете, че брандът ви всъщност е доста интересен.

За да мотивирате допълнително хората да участват в подобна анкета, можете да им предложите като бонус ексклузивно съдържание, материали за изтегляне, отстъпки, бонуси и други подобни неща.

  • Стимулирайте потребителите

Споменахме различни видове стимули, които можете да използвате при създаване на въпросници. Прилагайте ги не само в тези случаи, а изобщо при всякакви видове публикации. Най-простичкият вариант е да помолите хората да харесат, коментират или споделят ваша публикация в замяна на отстъпка или друг бонус.

Друг интересен вариант е да се обърнете към друг бранд във вашата ниша и да обвържете някои свои публикации в социалните мрежи. Така можете да предлагате по-разнообразни подаръци, предоставяни от ваши партньори.

  • Предоставяйте епизодично свързано съдържание

Функцията на Фейсбук за предаване на живо отключи страшно много врати за създаване на ангажираност у публиката. За да се възползвате от тези възможности на макс, пробвайте да пускате през различни периоди видеа на живо, които са свързани помежду си и касаят определена тематика.

За да изберете най-интересната тема, можете да попитате самите потребители от какво се интересуват, за да направите подходящо видео, с което да отговорите на въпросите им или да разрешите даден проблем.

Серията от множество свързани кратки видеа носи повече ангажираност и като цяло е по-ефикасна от едно дълго видео.

  • Разказвайте автентични и екслузивни истории

Инстаграм е една от най-ангажиращите социални мрежи в момента благодарение на своите „истории“. Именно там бихте могли да разнообразите предоставяното визуално съдържание, като включите сцени „зад кулисите“ или споделите интересна случка, касаеща бизнеса ви. Така хората ще ви възприемат като истинска личност и ще засилите връзката между бизнеса и потребителите.

  • Опитайте кръстосване и превземане на профили

Превземането на профили е истински хит във всички социални мрежи от Инстаграм до Снапчат. Самата тактика представлява използване на профила на компанията ви от популярна и харесвана личност, с чиято помощ да промотирате бранда си и да достигнете до повече потребители.

Това внася свежест и атрактивност в предоставяното съдържание и предизвиква невероятен растеж на ангажираността. Превземането на профила може да се осъществи не само с известна личност, а и с помощта на общественици, служители на фирмата, дори някои от най-верните фенове.

И като стана дума за фенове…

  • Дайте възможност за изява на своите фенове

Съдържанието, създадено от самите потребителите, провокира в най-висока степен ангажираност и доверие към бранда.

Започнете да включвате реални успешни истории на своите клиенти в корпоративния си блог, задавайте въпроси на потребителите си, стимулирайте ги да споделят собствени изображения, свързани с бранда ви, или измислете други начини, по които те реално да участват в създаването на съдържание.

Всичко това персонализира имиджа на компанията ви и фокусира вниманието върху потребителите, а не само върху самия бранд.

  • Изградете общност

Изграждането на общност със сходни интереси никога не е било по-лесно благодарение на Фейсбук групите и други подобни възможности в социалните мрежи.

Създаването и промотирането на група не само ви носи по-висока ангажираност към публикациите, но също така позволява на потребителите да комуникират един с друг и да обсъждат по-лесно вашите продукти. В специално направена група атрактивното и екслузивно съдържание, което публикувате, ще се радва на много по-силен и ангажиращ ефект.

Важно е да разберете, че броят на феновете ви в социалните мрежи не е толкова важен, ако липсва достатъчно ангажираност. За да накарате хората да харесват и споделя вашите публикации и активно да се интересуват от бранда ви, е нужно да сте изобретателни, мотивиращи и възможно най-интересни и интерактивни. Не спирайте да търсите иновативни начини, чрез които да комуникирате с хората в социалните мрежи.

5/5 (1)

Оценка

1 2 3 4 5