Маркетингът в социалните мрежи е от изключително значение за всеки вид бизнес. Присъствието в социалните мрежи помага на вашия бранд да стане по-разпознаваем, а чрез тях компаниите взаимодействат по-ефективно с техните потенциални клиенти. Въпреки това маркетингът в социалните мрежи има своите неписни правила, които могат ускорят или тотално да провалят осъществяването на вашия маркетингов план.

В социалните мрежи основната цел е да увеличите на продажбите чрез правилно таргетирано присъствие. Ето защо е добре да имате предвид най-често срещаните грешки, които бизнесите, а и маркетинговите агенции, допускат, използвайки социалните мрежи за маркетингови цели.

  1. Неправилно определяне на таргет аудиторията

Това е една от често допусканите грешки. Присъствието в социалните мрежи не означава просто да имате акаунти там. Небходимо е да взаимодействате с аудиторията и да се опитате да спечелите клиенти. Но как да направите това ако не познавате аудиторията? Кой искате да вижда вашите реклами в социалните мрежи? На каква възраст са тези хора, какъв е техният социален статус, какво образование имат, какви са техните интереси? Кои социални мрежи използват най-често? Какви постове в социалните мрежи са склонни те да споделят или да харесват? Определили веднъж правилно вашата таргет аудитория, вие ще можете да подготвите и вашата маркетинг стратегия в социалните мрежи.

  1. Отсъствие на ясна стратегия за управление на бранда

Много бизнеси публикуват в своите профили в социалните мрежи, без да имат цялостна стратегия за управление на бранда. От решаващо значение е бизнесът да има установена идентичност на марката и да има план за това как да комуникира с целевия пазар, преди да извършва дейност в социалните медии. Всичко, което трябва да направите, е да поставите целите си и да определите всяка маркетингова стратегия за всяка цел. Едва когато имате конкретен план за това как да изпълнявате стратегиите чрез социалните медии, тогава със сигурност можете да започнете да създавате онлайн присъствие.

  1. Използване на всички социални мрежи

Друго погрешно схващане е, че всяка една мрежа може да бъде ползвана успешно за взаимодействие с аудиторията и за генериране на повече трафик. Това въобще не е така. Нещо повече – за поддържане на акаунти във всички социални мрежи ще са ви необходими много средства и усилия. Вместо това е по-добре да концентрирате средства и усилия в качественото поддържане на един или два акаунта, за които сте убедени, че ще ви носят полза. Имайте предвид и, че всяка социална мрежа има своите особености .

  1. Всеки може да представя присъствието на бизнеса в социалните мрежи

Грешка е много хора да имат достъп до профилите на вашия бизнес в социалните мрежи. Докато членовете на екипа могат да помогнат в популяризирането на бизнеса, не е добра идея всеки да представлява вашата марка. Вместо това можете да изберете екип от хора, на които ще бъде възложено да поддържат присъствието на вашата компания в социалните мрежи. Те ще бъдат тези, които ще получат достъп до профилите, ще публикуват рекламни материали и ще отговорят на запитвания. По този начин можете да поддържате последователност в социалното ви онлайн присъствие.

  1. Хаотично публикуване на постове

Една голяма част от бизнесите смятат, че могат да публикуват без ограничение в социалните мрежи. Това, разбира се, е погрешно схващане – всеки пост трябва да бъде добре обмислен и планиран, тъй като аудиторията много държи на последователността. Публикуването на всеки час или публикуването всяка седмица не се препоръчва, освен ако не искате вашите публикации да отегчат публиката. С други думи вие се нуждаете от добре планиран график за честотата на вашите публикации. За всеки бизнес препоръчителната честота на публикуване е различна.

Надяваме се, че тези насоки ще ви помогнат да се предпазите от грешки при изграждане на вашата маркетингова стратегия в социалните медии. Още по темата можете да прочетете тук: https://www.sitepronews.com/2019/05/15/5-most-common-but-overlooked-social-media-marketing-mistakes

Оценка

1 2 3 4 5