kak-se-promotira-sudurjanie

Промотирането на съдържание е огромна трудност за много хора, но целта на тази статия е да ви покаже, че това далеч не е така. Дори и да не сте го правили преди.
Има поредица от стъпки, следването на които ще ви даде страхотна преднина, даже и пред тези, които имат повече опит в тази материя.

Преди да се впуснем в този наръчник и да видим всички начини, които улесняват популяризирането на съдържанието, трябва да маркираме някои грешки, които не бива да се допускат.

Първата грешка на някои хора е, че си мислят, че създаването просто на някакво съдържание означава, че то заслужава да получава огромни количества линкове, споделяния и трафик. В някои случаи това може да се окаже вярно, но по принцип промотирането на съдържанието започва със самото съдържание и неговото качество. Ако прочетете скучна и безполезна публикация в любимия си блог, едва ли ще сте навити да я споделяте и популяризирате, нали?

Затова започнете да се стареете още в самото начало и направете възможно най-ангажиращо и привличащо вниманието съдържание. Ако това ви звучи твърде сложно, погледнете какво правят конкурентите си и опитайте да измислите нещо още по-добро.
Другата често допускана грешка е отделянето на твърде малко време за промотиране на съдържание. Ако сте прекарали 5 часа в създаване на уникално яка публикация, едва ли ще успеете да я промотирате какво трябва само за 5 минути.

1 – Създайте си списък със задачки

Преди да се хвърлите в популяризиране на съдържанието, трябва да знаете какво точно трябва да изпълните, за да постигнете целите си.

За възможно най-ефикасни и положителни резултати, трябва да систематизирате плана си за действие в процес от стъпки, приложими за всяка публикация.
Този процес може да включва:

– Споделяне във Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest, Linkedin и т.н.
– Изпращане на имейли на списъка си с абонати.
– Публикуване в нишови социални мрежи и директории.
– Споделяне в социални групи и общности (част от Google+ или Facebook, например).
– Споделяне в други онлайн общности (форуми, специални сайтове и т.н.).
– Платени реклами (като спонсорирани публикации в социалните мрежи).
– Споменавания на хора и брандове, свързани с публикацията (чрез тагове във Facebook и Google+ или споменавания в Twitter).
– Пращане на имейли на хора и брандове, които сте споменали.

Това не е нито пълен, нито задължителен за цялостно изпълнение списък и зависи от спецификата на дейността ви и нейната ниша.

Някои социални мрежи може да не ви вършат никаква работа, а други да са просто идеални. Например, ако съдържанието е бизнес фокусирано, добре ще е да насочите усилията си към Linkedin.

2 – Промотирайте всяка публикация.

Може да ви изглежда твърде тривиално, но си нямате представа колко много са хората, които просто пускат публикациите си и смятат, че с това свършва работата им по тях.

Истината е, че е във ваш интерес да промотирате всяка публикация в блога или уебсайта си, защото това ще ви помогне да увеличите трафика си и да получите повече харесвания, споделяния, линкове и дори по-добри позиции в Google.
Ако сайтът ви е базиран на WordPress, можете да направите определени елементи от процеса по промотиране малко по-лесни. Например, можете да свържете WordPress с акаунта си в Buffer и така автоматично да споделяте всяка нова публикация в социалните мрежи. Тук ще намерите инструкции на английски език как да изпълните тази процедура.

3 – Избягвайте безсмисленото пускане на линкове навсякъде.

Всички често ставаме свиделите на публикуване на разни линкове на напълно неподходящи места. Това изобщо не работи и ви кара да изглеждате сякаш си нямате представа как се предизвиква ангажираност и действие онлайн.

Трябва да сте наясно, че истински хора в интернет взаимодействат с други истински хора и зад другия компютър стои реално мислещо човешко същество.

Безсмисленото пускане на линкове на възможно най-много места си е чист спам и ще навреди на онлайн репутацията ви. Ако правите същото, но с мисълта да предизвикате дискусия, нещата ще изглеждат по коренно различен начин.
Важно е да поднесете нова и интересна информация заедно с линка, да дадете някакво мнение и да предизвикате и други коментари, които да обсъдят това, което сте споделили.

4 – „Линкнете“ хора с влияние в интернет и ги помолете да споделят ваша публикация.

В самото начало на всяко нещо онлайн създаваме съдържание за несъществуваща публика. Хубаво би било да го представим пред публиката на някого друг, нали?
Всъщност това е възможно и то без много усилия. Най-лесният начин е да споменете и сложите връзка към влиятелна персона от вашия бранш, като разбира се го направите в изцяло позитивна светлина.

Следващата стъпка е да ги помолите да споделят тази публикация. Комуникацията се осъществява най-бързо във Facebook или Twitter, но все пак добавете и един по-официален имейл.

Понякога простичкото споменаване на някого друг е достатъчно, за да предизвика споделяне и да представи публикацията ви пред голяма и нова аудитория. Причината е, че когато влиятелен човек или бранд сподели ваш материал, той вече се ползва с доверието на тази аудитория.

Има си и специфики при пращането на имейли към такива влиятелни хора, за които е хубаво да прочетете, ако не сте запознати. Важно е да комуникирате по подходящ начин, за да има резултат.

5 – Влезте в подходящи социални общности онлайн.

Вече споменахме социалните общности, но е важно да им обърнем по-сериозни внимание, защото са способни да донесат изключителни резултати. Когато създадете подходящо и интересно за дадена общност съдържание, някой от нейните членове с удоволствие ще го сподели със своите съмишленици и ефектът от това може да бъде впечатляващ.

Не е казано, че всеки път, когато ваша публикация бъде споделена в група или общност във Facebook, Google+ или Linkedin, ефектът моментално ще се изрази в „бум“ на трафик. Ако не опитате, обаче, със сигурност нищо такова няма да се случи.
Всичко това дава и позитивни SEO ефекти. Например, Google сериозно оценява споделянето на ваши публикации в общности в социалните мрежи и по-специално в Google+.

6 – Пробвайте Triberr

Лесно се запомня – като трипер с Б. Тази мрежа не е особено популярна в България, така че може само да експериментирате с нея. По-полезна ще ви е, ако създавате съдържание на английски език.

Начинът, по който работи Tribber е прост – събира хора с общи интереси в „племена“ (tribes). Когато се присъедините към някое племе като последовател, получавате възможност да споделяте публикациите на пълноправните членове. А щом се издигнете до пълноправен член, вече можете да вмъкнете RSS фийда от блога си и другите членове на племето ще могат да споделят вашите публикации.

Хубавото на Tribber е, че повечето хора там вече имат изградена сериозна аудитория и това място дава възможност на съдържанието да бъде споделяно от влиятелни хора във вашия бранш.

Да обобщим

Вече имате пътна карта с крайна цел популяризиране на съдържанието ви. Важното е да знаете как максимално да се възползвате от горните съвети, като създавате висококачествено съдържание и отделяте достатъчно време върху промотирането му.
Най-лошият вариант пред вас е да създадете наистина изумително съдържание и да го оставите да прашасва, без никой да го види. Това ще е изключителна загуба както за вас, така и за хората, за които може да бъде полезно.

Ако имате свои собствени стратегии на промотиране, ще се радваме да ги споделите в коментар.

Оценка

1 2 3 4 5