seo small business plansВсеки малък бизнес с присъствие в онлайн пространството се сблъсква рано или късно със SEO. Много от управляващите подобен бизнес опитват сами да оптимизират сайтовете си, но за съжаление нямат идея откъде да започнат. Вярно е, че в интернет е пълно със статии и материали, свързани с оптимизацията и онлайн маркетинг. Цялата тази информация, обаче, е доста за възприемане накуп, а и е трудно за начинаещ да извлече само най-важното и нужно за момента от нея.

Всъщност SEO не е кой знае колко трудна наука. Понякога изглежда сякаш всички процедури и стратегии, които трябва да се следват, са твърде сложни, но има и по-простички и елементарни начини за навлизане в оптимизацията. С други думи, има такива SEO стъпки, които са лесни за следване и представляват идеална основа за вас като начинаещи оптимизатори и за стартиращия ви онлайн бизнес.

Карайте го по-бавно и по-опростено. Следвайте долуизброените стъпки и насоки една след друга и ще забележите подобрение в ранка на сайта си. С тях няма да се изстреляте на първо място в Гугъл за един ден, но ще започнете да разбирате по-добре оптимизацията, както и кои техники работят и кои не. Най-важното, което трябва да научите за SEO, е откъде да започнете. Сега ще разберете!

Панелът за уеб администратори на Гугъл е ваш пръв съюзник!

Ако искате да оптимизирате сайта си само с един инструмент, то Google Webmasters е този, който ви трябва. Там е пълно с практични безплатни джаджи, които се използват за “on-site” оптимизация. Тя е от съществено значение за ранга на вашия сайт. Отделете колкото време е нужно да се запознаете с този панел на Гугъл, направете нужните настройки, за да свържете сайта си с него и си помагайте с онлайн наръчници и клипове относно всички важни неща, които той съдържа.

Ключът към перфектните ключови думи

Ако тъкмо започвате да изграждате своята SEO стратегия, няма нужда още отсега да се потапяте в океана на ключовите думи и анализирането им. Това, което е важно в началото, е да избистрите в ума си идеалният потенциален клиент. Започнете с нещо като мозъчна атака, за да намерите думите, с които този клиент би потърсил вашия бизнес и стоките или услугите, които продавате. След това вижте кои места заема сайтът ви при търсене на всяка от тези ключови думи и идентифицирайте областите, нуждаещи с от подобрение.

Преди време Google Analytics беше идеалният инструмент, който идентифицираше най-подходящите ключови думи за всеки сайт, но вече не е така. Все пак този инструмент може да се използва, за да разберем точното съдържание от сайта, което привлича най-много вниманието на потребителите и съответно – най-висок трафик. Щом сме намерили това съдържание, остава да изберем ключовите думи в него, да проучим кои ни носят най-висок трафик и да започнем да ги използваме по-често.
А къде по-точно трябва да използваме ключовите думи, щом ги намерим? Ето един кратък списък:

1. Title Tag (Заглавен таг) – Текстът, който се появява най-отгоре в браузъра, описващ съдържанието на сайта.

2. Image ALT Tags (ALT тагове на изображенията) – Това подсказва на търсачките какво показват изображенията.

3. URL адрес на страницата – Никога не използвайте долни черти или интервали, но слагайте ключови думи навсякъде, където е възможно.

4. Имена на файловете с изображение – Също като ALT таговете тези имена асоциират изображенията с тематиката на сайта.

5. META описание – Това е текстът, който потребителите виждат в резултатите от търсенето. Задължително е там да сложите ключови думи.

6. Плътност на ключовите думи – Повече не значи по-добре. Достатъчно е 5% от съдържанието да представлява ключови думи. Все пак главната цел на текста е да бъде прочетен от хора, а не от бота на Гугъл.

7. Съдържание на страницата – Със сигурност най-важният фактор. Освен че страницата трябва да съдържа ключови думи, съдържанието в нея трябва да е интересно и да привлича вниманието.

Създавайте съдържание, което е лесно за споделяне

Социалните сигнали стават все по-значим фактор за резултатите от търсене, така че всичко, което публикувате, трябва да бъде лесно за споделяне в социалните мрежи. Добре е да има отличаващи се бутони за споделяне – доказано е, че те генерират до 7 пъти повече споменавания онлайн, така че тази простичка стъпка носи страхотни резултати. Не забравяйте да правите и изображенията си лесни за споделяне. Хората предпочитат картинките пред текста, тъй като те изобразяват много повече от няколко думи.

Същото важи и за публикациите ви в социалните мрежи – изображенията трябва да са навсякъде. Не забравяйте и постоянно да експериментирате както в сайта си, така и в социалните мрежи. Следете внимателно на какво как реагират потребителите и се старайте да отговаряте на очакванията им.

Създавайте уникално, полезно и супер интересно съдържание

Висококачественото съдържание на космическо ниво не може да бъде заменено с нищо друго. В сайта ви трябва да гъмжи от интересни статии, инфографики, слайдери, банери, и клипчета, които да привличат любопитството на хората и да ги карат да се връщат отново и отново. Съдържанието е способно да направи страниците ви вирални и да ви изстреля напред в търсачките. Гугъл не цени нищо повече от полезното и атрактивно съдържание. Със сигурност си струва да инвестирате сериозно в създаване на съдържание, ако не можете да го измислим сами.

Ако разполагате със страхотни ключови думи на правилните места и съдържание на високо ниво, приканващо към споделяне, то вие със сигурност сте далеч пред своите конкуренти. Няма нужда от твърде сложно SEO, за да бъде то ефективно. Достатъчно е като начало да съсредоточите вниманието си върху тези няколко насоки и да се доверите на инструментите, които Гугъл предоставя напълно безплатно.

Оценка

1 2 3 4 5