Търсещите машини непрекъснато поумняват и проумяват във все по-голяма степен какво точно търсят потребителите. Самото търсене също се променя, най-вече заради еволюцията на устройствата, от които се извършва – телефони, таблети, виртуални асистенти, смарт телевизори и други.

Търсенията вече са по-дълги и по-прецизни. Хората задават конкретни въпроси и очакват да намерят подходящите отговори.

Как реагират търсачките като Гугъл на променящите се търсения?

Един от най-значимите начини, по които Гугъл се настройва към новите потребителски търсения, е по-семантичната ориентация.

Какво означава това?

Ако искаме да сме малко крайни, можем да кажем, че краят на ключовите думи дойде или поне е близо. Гугъл вече обръща повече внимание на значението и намерението на търсенето, а не толкова на самите думи.

Търсачката иска да показва страници, свързани чрез семантично взаимодействащи си фрази с търсенето, в своите резултати, а не само такива, които директно отговарят на потърсените думи.

Тогава какво означава това за тези, които пишат съдържанието?

Как да адаптирате копирайтинга си към семантичните търсения?

Семантичните търсения се движат около свързани тематики. Контекстът на търсенето е много важен, както и проблемът, който потребителят иска да разреши.

За да направите стила си на писане по-семантично ориентиран, ще трябва да обръщате повече внимание на тези обвързани тематики.

Как да го направите?

Има няколко чудесни начина, по които лесно да откриете семантично свързани фрази, отговарящи на основната дълга ключова фраза, по която тартегирате.

Един от тях е да използвате Гугъл като инструмент за намиране на подходящи фрази.

1) Изберете дълга и сложна ключова фраза.

Първо, трябва да се спрете на една конкретна дълга ключова фраза и да я изпишете в търсачката. За нашия пример ще си представим, че искаме да напишем статия за построяване на ограда.

Както виждате, Гугъл ви предлага други свързани думи и фрази, още докато пишете. Това са най-добрите предложения за конкретната фраза. Запишете си най-подходящите от тях.

2) Стеснете още повече кръга.

Нека малко да променим запитването, за да видим какво друго ще ни предложи Гугъл.

Видно е, че, не само променихме темата, но и конкретизирахме за каква точно ограда става въпрос. Можем да използваме и новите предложения от Гугъл в нашата статия.

3) Намерете свързани търсения.

След като си запишем предложенията от Гугъл след първото търсене, можем да натиснем Enter и да скролнем до долу, за да видим предложения за други свързани запитвания.

Всички те са семантично свързани теми, които също можем да ползваме в статията си. Бинго!

4) Използвайте други инструменти, чрез които да откриете още семантично свързани фрази.

Гугъл не е единствената платформа, която мое да ви даде интересни нови идеи. Запознайте се и с…

Keyword Tool

Търсенето на фразата „как да построим ограда“ в Keyword Tool също ни дава изобилие от предложения за семантично свързани фрази.

Безплатната версия е ограничена само до предложенията, докато платената предоставя и доста полезна статистическа информация за всяка фраза.

SEMrush

С помощта на SEMrush, от друга страна, можем да разберем какви свързани фрази използват сайтовете с най-високи позиции.

Избирате си един URL адрес от резултатите за търсене по определена фрааз и го поставяте в търсачката на SEMrush.

След това, от лявото меню, под “Domain Analytics”, в раздела „Organic Research“ избирате “Positions”.

По този начин ще получите изключително подробна и разнообразна информация. Съветваме ви да използвате платената версия на инструмента, за да филтрирате по ключова дума и да получите още по детайлни данни.

Още полезни съвети, свързани със семантично търсене и резултати

Други интересни стратегии, адекватни за семантичните нагласи на Гугъл, са използването на естествен език и пълни изречения.

Един от най-полезните съвети, които можем да ви дадем, е да използвате естествено звучащи и дълги изречения, които се вписват добре в семантичните резултати и са особено адекватни за гласовите търсения.Старайте се и да разграничавате в изреченията си въпроси и отговори на един и същи въпрос.

Изводът: свързаните помежду си тематики ви помагат да впишете по-добре в контекста спрямо Гугъл своето съдържание.

Семантиката е бъдещето, а вече и настоящето на търсенето. По-важен е контекстът при изпращане на запитване, а не ключовите думи. Търсещите машини вече разбират не само какво търсят хората, а защо го търсят.

Авторите на съдържание трябва да помъдреят, така както го направиха и търсачките. Използвайте съветите и стратегиите, които ви предоставихме, за да създавате подходящи резултати за семантични запитвания от потребителите.

Оценка

1 2 3 4 5