Социални сигнали

Социалните сигнали са един от най-ценните ви помощници за положителни SEO резултати и висок трафик. Те представляват всяко промотиране и споменаване на бранда ви чрез харесване във фейсбук, туит и всички подобни неща. Колкото по-ангажирана е публиката с коментиране и дискутиране на бизнеса ви, толкова по-високи резултати ще постигате със SEO.

И Гугъл, и Бинг показват висок интерес към социалните сигнали и са ги превърнали в неизменна част от алгоритмите на търсещите машини. Ако разберете добре тяхното значение, ще знаете по какъв начин да се възползвате от техните предимства и да подобрите работата си по SEO.

Как социалните сигнали могат да повишат позициите ви?

Нивото на социална ангажираност и взаимоотношенията на бизнеса ви с потребителите са в права пряка и косвена връзка със SEO резултатите му. Очевидно е, че в последните години позициите в резултатите от търсене се влияят до голяма степен именно от социалните сигнали.

Как социалните сигнали влияят директно върху SEO?

Следните неща са жизненоважни:

Кръгове в Google+. Със сигурност доста от нас се затрудняват с използването на Google+ и трупането на популярност в тази платформа. Работата е там, че Гугъл наистина харесва собствената си социална мрежа и високо цени активността ви в нея. Важно е да намерите точния начин, по който да се държите на това място и да промотирате бранда си.

Споделяния във Facebook. Ангажирайте последователите си във Фейсбук със съдържанието, което споделяте. Как? Чрез интересни и провокиращи дискусия публикации, съставени от множество визуални елементи, графики и видеа.

Последователи и споменавания в Twitter. Запомнете, че многобройната публика не ви гарантира успех. Необходими са ви подходящи по демографски признаци последователи, които активно взаимодействат с вашето съдържание.  Споменаванията, туитовете и хаштаговете с вашия бранд са безценни.

Харесвания във Facebook. И тук качеството е по-важно от количеството. 1000 активни фенове са много по-ползотворни от 2000 човека, които не ви обръщат внимание. Намерете начин да ангажирате вниманието на хората.

Социалните сигнали влияят на позициите ви и индиректно. Ето и няколко примера:

Положителни ревюта. Ако хората оставят положителни отзиви за бизнеса ви в Гугъл и различни блогове, това ще окаже позитивно влияние на SEO. Според някои специалисти именно тези ревюта оказват най-голям ефект върху резултатите при локално търсене. Важно е навреме да отговаряте на негативни отзиви или въпроси в социалните мрежи. Опитайте да персонализирате бранда си и да говорите от негово име като личност. Подобно взаимодействие с потребителите ще подобри SEO резултатите ви, затова бъдете активни в това отношение. Освен по-добри позиции, ще получите и по-доволни и лоялни клиенти.

Входящи връзки. Те ви помагат да увеличите видимостта и доверието към уебсайта и, въпреки че някои експерти усещат отслабване на действието им, линковете все още са с голямо значение. Стабилното социално присъствие и сайт, излъчващ авторитет и професионализъм, ще ви помогнат да получите линк от също толкова качествени източници с висока репутация.

Съвети за по-добри социални сигнали

Вече разбрахте – социалната активност е важна. Но как да засилите нейното влияние?

Ето няколко практически съвета:

Подобрете в социален аспект сайта си. Уверете се, че потребителите имат разнородни възможности да споделят вашето съдържание. Позволете им директно да туитват ваши статии, да им слагат плюсче в Гугъл, да ги харесват, препоръчват и запазват. Стимулирайте хората и да ви следват в различните социални платформи. Не по-малко важен е и блогът – той не само провокира социални сигнали, но актуалното му съдържание се оценява положително от търсещите машини.

Развити профили в социалните мрежи. Изберете само тези платформи, в които наистина има полза да включите бизнеса си. Осигурете хора, които да поддържат социалните ви профили, да актуализират съдържанието им и да комуникират с феновете.

Интегрирайте усилията си в и извън сайта. Всеки път, когато публикувате нов материал в сайта или блога си, е необходимо да уведомите по подходящ начин и социалното си обкръжение. Предоставяйте лесни и всестранни възможности на потребителите да ви следват в социалните мрежи, при това без да остават неактивни. Не ви трябват просто зрители, а посещения, коментари и споделяния. Внимателно се грижете за социалните профили и най-вече – поддържайте всеки един от тях поотделно. Публикациите в Linkedin, например, изискват по-стегнат и професионален тон, във Facebook можете да си позволите повече словоизлияния, а в Twitter сте длъжни да сте кратки и ясни.

Всички гореизброени тактики не само ще подобрят позициите ви, но ще повишат доверието и популярността на вашия бранд. Фокусът върху социалните сигнали носи позитиви за всички страни.

А вие как възприемате ефекта върху SEO от действията ви в социалните мрежи? Кои тактики според вас са най-успешни в този аспект?

Оценка

1 2 3 4 5