Персонализирани резултати в GoogleВсички хора използват Google, за да търсят информация, продукт или услуга. В зависимост от зададената дума или фраза за търсене, пред нас излизат хиляди резултати, групирани по 10 резултата на страница. Много хора дори не достигат до втора и всички останали страници. Но не това е предмет на темата. Всъщност става дума за това, че резултатите, които виждате, е много вероятно да не са същите като резултатите, които ще види ваш познат или който и да било друг човек. Това е така благодарение на персонализацията в Google. Персонализацията е най-общо казано опитът на Google да ви покаже нужните ви сайтове, това което търсите. А какво влияе на персонализацията?

1. Местоположение.

Винаги съм твърдял, че най-известната търсачка знае много повече за един човек, отколкото самия той за себе си. Това е така, защото Google проследява цялата дейност, която предприемате онлайн. Звучи малко плашещо, но не бива да се притеснявате (освен, ако не сте крадец, убиец и в този ред на мисли).

Особено с развитието на технологиите и най-вече благодарение на смартфоните с Андроид (продукт на Google) търсачката знае къде се намирате във всеки момент. Всеки обича „да се чеква“ къде се намира, което допълнително помага на Гугъл да ви следи.

Сами се замислете и защо е толкова често повдигана темата, че Google трябва да спомага дейността на ФБР и всички останали агенции с подобна дейност…

2. История на търсения.

Независимо дали сте влезли или не в Google профила си, то се събира информация за всяка ваша дейност онлайн. Предполагам сте забелязали едно съобщение, което най-общо гласи „Този сайт използва бисквитки.“ Именно тези cookies събират информация какви сайтове посещавате, какво сте търсели в Гугъл, какви теми ви вълнуват, от какво имате нужда и на база на всичко това се опитват по персонализиран начин да ви помогнат при следващо търсене в търсачката.

3. Посетени сайтове.

Колкото по-често сте в влезли в профила си в Google, толкова по-отчетливо може да наблюдавате как при периодични търсения на едно и също нещо, получавате винаги резултати, в които присъства сайтът, който най-често посещавате във връзка с това търсене. По този начин Гугъл сам се обучава какви сайтове ви допадат и съответно използва тази информация след това.

4. Google Plus.

Така нареченета „социална мрежа“ на Google изисква много информация при направата на акаунт. Давате информация за демографските си данни, възраст, пол, години, интереси. Започвате да следвате лица, които познавате или харесвате, участвате в общности по определен тип интереси и в резултат на всичко това Google научава почти всичко за вас.

Ако сте влезли в Google Plus профила си и започнете да търсите в Google ще виждате все по-често резултати със снимки на хора, които следвате, мнения на тези хора, свързани с определени сайтове, включително и оценки, които те са писали.

И в крайна сметка какво ме вълнува всичко това?!

Работата е там, че вече е много трудно да се определи при дадено търсене кой сайт на коя позиция се намира. Именно поради тази причина е много трудно вашият SEO специалист да определи точната позиция в определен интервал от време. Същите тези хора използват различни методи, свързани с получаване на данни за неперсонализирани резултати, както и използват различен софтуер с единствената цел да могат да определят възможно най-точната позиция в Google на сайта. Но не винаги е възможно, а както изглежда ще се усложнява още повече.

В този ред на мисли можем да ви предложим да погледнете по-далеч от оптимизацията на определени ключови думи. наемете специалист, който да се грижи цялостно за представянето на сайта в Гугъл. Няма нужда да се ограничавате до 1-2-5 ключови думи, когато всъщност можете да бъдете на първа страница по 50 или 100. Също така SEO вече не е като това от преди 4-5 години. В момента е много повече от проста дейност по достигане на първа позиция. Именно заради това разширете мирогледа си и дайте възможност на вашият сайт да работи максимално във ваша полза.

5/5 (1)

Оценка

1 2 3 4 5