rss-feed-efektivno-izpolzvane

RSS фийдовете са много полезен маркетингов инструмент, чието използване носи облаги и на собствениците на сайтове, и на техните най-верни посетители. Тези, които решават да се абонират за определен фийд, го правят заради високия им интерес към конкретната тематика или услуга, което пък кара администратора на сайта да води един вид диалог с абонатите си възможно най-често.  Ако все още не сте открили всички положителни свойства на RSS фийдовете за бизнеса си, пригответе се да бъдете просветени за силата на този мощен онлайн инструмент.

Какво е RSS?

Буквално – „Real Simple Syndication”, представляващо компактно сбито съдържание в удобна за разглеждане форма за читателя. Приложения като Feedly помагат на потребителите да организират, подреждат, четат и споделят онлайн материали от абсолютно всякакво естество. Един примерен фийд може да съдържа абонаменти за новинарски статии, любими блогове, сайтове за рецепти, изобщо всичко, което ни е интересно. Фийдовете помагат на уебсайт администраторите да подберат най-качественото си съдържание и да го предоставят лесно и директно на жадната публика.

Как да използваме RSS feeds?

Подходът ви към RSS трябва да бъде двустранен:

  • Позволете на потребителите да се абонират за RSS фийда на собствения ви сайт. Всички големи системи за управление на съдържание имат вградени RSS опции, които улесняват процеса. Можете да свържете тези инструменти със сайта си и всеки път, когато добавяте нещо ново, то автоматично ще бъде изпратено на абонатите. В зависимост от RSS четеца, който използват, ще виждат само заглавието на публикацията или и резюме заедно с него.

 

  • Можете също така и да публикувате съдържанието си във всеки от безплатните RSS дистрибутори. Първо трябва да изтеглите безплатно RSS Validator приложение и да вкарате url адресите на съдържанието си. След това приложението ще създаде специални url адреси, включващи RSS фийда. Остава само да ги въведете в избраните дистрибутори.

Някои от многобройните предимства на RSS feeds

Освен че предоставят най-новите ви публикации на потребители, които се интересуват точно от тяхната тематика, RSS фийдовете имат и много други предимства. От гледна точка на SEO те увеличават вероятността сайтът да бъде индексиран от най-големите търсачки много по-бързо от стандартното. Също така търсещите машини възприемат RSS feeds като повече от положителен сигнал за качество и авторитет.

RSS feeds са страхотен помощник и за линкбилдинг, особено ако желаете да публикувате релевантно съдържание от ваши партньори във фийда. Това увеличава вероятността някой друг да сподели ваши публикации и така да увеличи трафика към сайта ви и броя на връзките, сочещи към него. А всичко това са страхотни SEO сигнали.

Съвети за оптимални фийдове

Ако решите да споделяте публикациите си в различни RSS директории, можете да използвате няколко инструмента, които ще ви помогнат да ги разпространите на възможно най-много места. Опитайте RSS Submit. Приложението не е безплатно, но има изключително ефективно действие и ще ви свърже с повече от 90 RSS директории само с един клик на мишката. Така ще си спестите много време и усилия.

За наистина ефикасни от гледна точка на потребителите и SEO фийдове създайте специализиран фийд на сайта си, който да включва не само вашите публикации, но и такива на същата тематика от други външни източници. Резултатът от това е огромен брой линкове към сайта ви и издигане на позициите му в търсачките.  RSSMix.com разполага с идеалния генератор за специални RSS фийдове.

Ако вече сте изградили своите фийдове, вероятно сте забелязали, че част от трафика идва от доста странни местоположения. Много сайтове си „крадат“ фийдове и ги представят за свои. Почти невъзможно е да предотвратите тази практика, но пък можете да я използвате за свой плюс. Инсталирайте добавката RSS Footer, която автоматично ще добавя линк към всяка ваша публикация, сочещ директно към сайта ви. Това ви гарантира незабавна връзка към вашите страници, когато някой реши да си краде от съдържанието ви.

RSS фийдовете са ценен помощник за увеличаване на трафика и линкбилдинг. Те превръщат статичното съдържание на сайта в динамично, правят го по-свежо, което се харесва и на търсачките, и на потребителите. С помощта на всички невероятни инструменти, които можем да използваме, създаването на фийд и споделянето в RSS директории се превръща в процес, отнемащ един клик. С малко проучване и усилия за изграждането им RSS фийдовете ще ви донесат значителни подобрения в трафика и позициите в търсещите машини, като просто извлекат максимума от наличното в сайта съдържание.

Оценка

1 2 3 4 5