Още в зората на SEO всички започнаха да използват техниките на оптимизацията, за да привличат висок трафик и да печелят от реклами. През годините тенденциите постоянно се променяха, както и цялата индустрия на интернет рекламата, но създаването на сайтове с цел приходи от реклама оцеля и се разви до ново по-високо ниво.

Затова ще разгледаме как към днешна дата е възможно да си направим и поддържаме сайт, чието съдържание да ни носи приходи в банковата сметка.

 1. Приходите от реклама са по-високи от всякога

Вярно е, че отдавна мина времето на сайтовете, които „хакваха“ ключови думи. Някои може би си спомнят тези уеб страници, чиято единствена цел беше да се класират по такива ключови думи, за които се плаща много в Ads. След промените в алгоритмите на Гугъл това отдавна е забравено и днес пари се правят чрез съдържание. Възможностите за това са изключително разнообразни и големи.

Най-силният аргумент – през 2017-та приходите от интернет реклама надминаха тези от телевизионна реклама. Конкретно тези от Adsense също постоянно нарастват заради засилващия се трафик от търсене. Сега е и точният момент да разширите мрежата си от рекламни приходи извън Adsense. Ориентирайте се към ретаргетиращи кампании на други рекламни мрежи, афилиейт програми, както и директни партньорства с рекламодатели.

Ето как е добре да подходите.

 1. Изберете ключови фрази с потенциал за високи приходи.

Това в никакъв случай не значи, че ви съветваме да търсите думи, за които се плаща много в Ads, и да се класирате по тях. Вече е безсмислено, тъй като индивидуалните потребителски фактори като история на търсене, местоположение, интереси и демографски характеристики са много по-важни при показване на рекламите.

Вместо това е необходимо да насочите вниманието си към аудиторията. За да печелите много пари, ще ви трябват хора, които са готови да харчат много пари. Ето защо можете да насочите съдържанието си към подходящи групи, например, деца и жени с висока склонност към шопинг или корпоративни директори.

Изборът на подходяща таргет група си е ваш, но е важно да вземете предвид размера на избраната аудитория и склонността й да харчи пари. Когато се опитвате да се класирате по конкретни фрази, ще трябва да се постараете да оптимизирате по дългите и конкретни фрази, които обикновено изразяват намерение за конкретно действие. Такива търсения все повече зачестяват заради гласовите команди.

Съдържанието ви трябва да отговаря адекватно на подобни търсения, а също така да предоставя и полезна информация относно възможно най-много въпроси на конкретна тематика. За да идентифицирате кои са най-популярните въпроси, можете да:

 • Обърнете внимание на сродните търсения, предлагани от Гугъл
 • Използвате инструменти като io, за да получите подходящи предложения за дълги и конкретни фрази
 • Разглеждате форуми и социални мрежи с цел идентифициране на важни въпроси, от които хората се интересуват

Чрез редица подробни материали, предоставящи отговор на важните за аудиторията ви въпроси, ще успеете да привлечете трафик от търсене на дълги и конкретни фрази. Избягвайте да разделяте съдържанието си на малки части на няколко страници с цел да таргетирате различни фрази, освен ако така няма да е по-удобно за самите потребители.

 1. Следвайте препоръките на Гугъл за качествено съдържание

Алгоритмите на най-популярната търсачка в света са направени според това, което харесват и предпочитат истинските хора пред компютрите и смартфоните. Това означава, че ако създавате такова съдържание и изграждате такива сайтове, които се харесват на хората, те със сигурност ще отговарят и на стандартите на Гугъл.

Тук можете да откриете подробните препоръки за качество от Гугъл. Ето и основните изводи, които извлякохме:

 • Не правете така, че рекламите да пречат на потребителя или да го карат да си мисли, че са част от съдържанието.
 • Оценката на страниците в резултатите от търсене зависи от това дали тяхната тематика отговаря на това, което е търсил потребителят.
 • Съдържанието трябва да бъде достатъчно четливо и без излишни разсейващи елементи.
 • Главната част от цялото съдържание трябва лесно да се отличава на страницата, да бъде достатъчно подробна и да си личи, че авторът е вложил сериозни усилия и време.
 • Гугъл не държи сайтът ви да е с красив и стилен дизайн, но изисква той да е достатъчно удобен за потребителите.
 • В оценката на страниците първостепенно значение се отдава на експертността, авторитетността и репутацията на автора и написаната от него информация. Когато става въпрос за тема, която изисква сериозна ерудиция, тя трябва да бъде доказана в самото съдържание, а ако това не е възможно, цитирането на други автори е задължително.
 • Репутацията на сайта ви трябва да е висока с оглед на получените за него в интернет пространството оценки и коментари.
 • Много е важно всяка информация, която предоставяте като факт, да бъде предварително проверена и удостоверена.
 • Допълнителното съдържание, навигационните бутони и предложенията за свързани статии трябва да са лесни за идентифициране и използване, а също така да са адекватни за страницата, където се намират.
 • Избягвайте материали с прекалено много ненужни думи, които са там само за пълнеж.

Заключение

Интернет продължава да предоставя големи възможности за печалби, най-вече от реклами, но летвата е вдигната доста високо. Поради тази причина е важно да влагате много усилия в създаване на съдържание и най-важното – винаги да мислите на първо място за своята аудитория.

5/5 (1)

Оценка

1 2 3 4 5