Пинтерест и Инстаграм

Социалните мрежи продължават да оказват сериозно влияние върху SEO и вече са част от маркетинговата стратегия на всеки специалист. Някои хора предпочитат да залагат на тези платформи, в които се задължително бизнесът им да фигурира, и да пренебрегват такива като Instagram и Pinterest, например.

Работата е там, че маркетингът в социалните мрежи не се измерва само в брой последователи и фенове, така че дори и да ви следват хиляди хора във Фейсбук, все още не изпозлвате социалните медии възможно най-ефективно. Пинтерест и Инсгаграм разполагат с по-различни свойства заради визуалната си насоченост и пренебрегването им не води до нищо хубаво за вашия бранд. Не забравяйте все по-значимата роля на изображенията, графиките и видеата в комуникацията с потребителите.

Пинтерест и Инсгаграм разполагат с многобройни възможности, чрез които да популяризирате бизнеса си и да достигнете до повече хора.

Работете в мащаб

Регистрацията в една или две социални мрежи далеч не е достатъчно усилие от маркетинг гледна точка в днешно време. Пинтерест и Инстаграм привличат хора с уникални демографски характеристики, към които не можете да насочите посланията си другаде. Визуалните елементи се харесват все повече на потребителите, а и допринасят за по-изобретателни и интересни рекламни кампании.

Пинтерест, от една страна, се посещава от по-възрастни потребители, предимно жени, докато Инстаграм е любимо място на младите хора. Ако една от тези групи отговаря на целевите ви потребители, добра идея е да се опитате да достигнете хората в тези социални платформи.

Фейсбук и Туитър, например, са мрежи, в които пишем какво се случва в момента. Пинтерест, обаче, е идеалното място за планове за бъдещето и можете да използвате тази мрежа, за да достигнете до хора, които искат да открият нови продукти, услуги и преживявания. Инстаграм също е ефикасно средство за промотиране на нещо ново по интересен визуален начин.

Е, в крайна сметка, необходимо ли е бизнесът ви да се възползва от Пинтерест и Инстаграм и да се промотира в тези социални медии?

Кога НЕ трябва да ги използвате?

Преди да се впуснете в тези две социални мрежи, внимателно обмислете стратегията си и помислете дали разполагате с необходимите ресурси и време, за да свършите работата си както трябва. Това че останалите са там, не означава, че и вие сте длъжни на всяка цена да се регистрирате.

Конкурентите ви невинаги взимат най-правилните решения, така че не се водете постоянно по тях. Вместо да следвате действията на останалите, обмислете добре собствената си тактика, планирайте дествията си спрямо целите, които сте си поставали, и спецификите на бизнеса ви. Уверете се, че имате възможността да използвате хубави визуални елементи и анализирайте добре аудиторията си по демографски признаци, за да разберете дали има смисъл да се включвате в тези социални мрежи.

Кога трябва да ги използвате?

Пинтерест и Инстаграм се отличават много от останалите социални мрежи и повечето момичета и жени използват поне едната платформа. Там е пълно с млади хора, които не чакат конкретен бизнес да се появи официално, а импулсивно споделят съдържание на брандове, с които те взаимодействат.

В сравнение с другите социални медии конверсиите в Пинтерест са много по-високи, тъй като директно свързват потребителите с търговците и моментално привличат вниманието към брандовете.

Налице са и огромни възможности за популяризиране заради постоянното споделяне на пинове и табла. Не е особено трудно да постигнете вирусен ефект в Пинтерест и да достигнете до хиляди хора за отрицателно време. Това ще доведе до огромен ръст в трафика към сайта ви и отлични маркетингови резултати, без да имате кой знае колко последователи.

Маркетингов потенциал без специален брандиран акаунт

Присъствието и броя на феновете ви не са най-важните фактори за успех в социалните мрежи. Целта ви е да породите дискусия относно своя бранд, в която да се включи целавата ви аудитория, а Инстаграм и Пинтерест предоставят чудесен визуален потенциал, за да постигнете този ефект.

Бихте могли да се сдобиете с висок трафик и многобройни споменавания на бранда, без дори да си правите специален бизнес акаунт.

Ето няколко тактики за по-висока разпознаваемост на бизнеса ви в Пинтерест и Инстаграм:

  • Концентрирайте се върху точните показатели, с които да убедите себе си и екипа си, че има смисъл от включването в тези социални медии. Опитайте се да измерите потенциалните импресии, споделяния, харесвания и коментари.
  • Създавайте „printables”. Те са особено приложими в Пинтерест и представляват изобретателна визуална кампания, която мотивира потребителите органично да разпространяват бранда ви в замяна на нещо безплатно. С достатъчно въображеиие можете да превърнете всичко в “printable”.
  • Използвайте хаштагове, за да промотирате бранда си и да накарате потребителите да взаимодействат с него. Хората в Инстаграм силно разчитат на хаштаговете за откриване на ново съдържание и споделянето му с останалите. Това ви дава възможност да достигнете все повече потребители без особени усилия.

Ключът се крие в откриване на нови начини за създаване на визуално съдържание, което би било подходящо за целевите ви потребителите в Пинтерест и Инстаграм. По този начин ще достигнете до много повече хора и ще направите бизнеса си по-популярен, дори и да нямате официален профил.

5/5 (2)

Оценка

1 2 3 4 5