viral marketing

Спортно е кога за пръв път се появява терминът вирусен маркетинг (viral marketing), като най-близко до истината е твърдението, че набира особена популярност в края на 90-те години. Нарича се така, защото работи точно като вирус. Един човек вижда маркетингово послание, заразява се с идеята и бърза да го предадена други хора. Колкото по-добро е посланието, толкова повече хора заразява. Ето така се ражда вирусният маркетинг.

Има много методи и техники, чрез които можете да разпространите вайръл послание. Бумът в маркетинга в социалните мрежи издигна този вид маркетинг до невиждани висоти. Има и други по-традиционни начин да разпръснете „маркетингова зараза“ освен социалните медии. Вижте топ 10 от тях в списъка по долу:

 

  1. Безплатна е-книга. Електронните книги са един от най-популярните и ефикасни приоми на вирусния маркетинг от доста време. Сглобете безплатна PDF е-книга, като я напълните с полезни статии, информационни материали, ресурси и други подобни, и започнете да разпространявате вируса. Подарете я безплатно на своите потребители. Вмъкнете вътре послание, което да ги подтикне да я споделят с други хора, те от своя страна с още повече и така нататък. Публикувайте е-книгата в безплатни тематични сайтове и директории и добавете линк към нея в имейл подписа си. Колкото по-високо е качеството на съдържанието в книгата, толкова по-силен ще е вирусният ефект. Ако не се чувствате способни да напишете цяла е-книга, можете да се възползвате от разнообразните PLR книги, които позволяват ребрандиране и вписването ви като автор. Ефектът ще е сходен.

 

  1. Информационен бюлетин. Изпращането на информационен бюлетин увеличава ефекта от виралния маркетинг. Направете го лесен за споделяне и го пращайте редовно. Окуражавайте абонатите ви да го споделят с техни познати, за да могат да се абонират и те. Като стимул можете да предложите нещо от сорта на награда за потребителя, привлякъл най-много абонати.

 

  1. Статии. Писането и публикуването на статии може да се превърне в едно от най-силните ви вирусни оръжия. Вероятността за това е голяма, ако създавате статии с полезно и интересно съдържание и адекватна структура. Не се опитвайте да вмъквате разни мащабни стратегии за продажби в текстовете. Публикувайте своите статии във висококачествени сайтове, които позволяват на потребителите да ги републикуват, посочвайки вас като източник. Когато е възможно, благодарете на хората, които го правят, и им предложете други ваши статии, които биха могли да използват. Можете да си съставите списък с хора и бизнеси, които изпращат информационни бюлетини и приемат в тях статии от други източници. Това са само част от многобройните начини да разпространите текстовите си материали и да заразите с тях голям брой хора.

 

  1. Социални мрежи. Те притежават способността да издигнат вирусния ви маркетинг до нови висоти. Опитвайте се да бъде активни поне в топ трите най-популярни социални мрежи. В момента с бързи темпове се разраства Pinterest, така че е добре да се включите и там. Когато използвате ефективно социалните мрежи, можете да правите вайръл маркетинг така, както никога досега.

 

  1. Блогове. Блоговете представляват специфична форма на social media маркетинг и с тях можете да постигате чудесен вайръл ефект. Един интересен и висококачествен блог е способен да привлича постоянно по много читатели. Насърчавайте и улеснявайте потребителите да коментират и споделят своето мнение. Не пропускайте да актуализирате съдържанието редовно и винаги отговаряйте на коментарите, за да сте по-успешни.

 

  1. Сподели с приятел. Безплатен инструмент за споделяне с приятели в сайта ви може да ви носи само ползи. Той би позволил на вашите посетители да препратят страницата на свой познат или приятел, за когото смятат, че ще бъде полезна, и така да задвижат вирусния ефект. Колкото по-лесно е за хората да споделят вашето послание, толкова по-вирално ще бъде то.

 

  1. Бутони за споделяне в социалните мрежи. Такива супер ефикасни бутони дават възможност на посетителите на сайта да споделят с един клик вашия блог или онлайн магазин с всички свои приятели, познати и последователи. Има много източници на такива бутончета, които са напълно безплатни. Един от тях е сайтът

 

  1. Видео. Над 2 милиона души гледат клипчета в YouTube всеки ден, така че ако покажете свое маркетинг видео пред потребителите, ще предизвикате добър вирусен ефект. Можете също така да публикувате клипче с презентиране или демонстрация на продукт и в самия сайт. Не забравяйте да добавите лесна възможност видеото да бъде споделяно.

 

  1. От уста на уста. Това е една от най-древните форми на вайръл маркетинг. Известна е дълго преди хората дори да са си мечтали за нещо като компютри и интернет. Освен това и досега е най-ефективната, защото хората изказват мнение и препоръка пред свои познати и приятели, които го смятат за наистина вярно и ценно. Разбира се, този ефект се предизвиква по-трудно, защото изисква повече от няколко клика с мишката. Правете клиентите си щастливи и те със сигурност ще разкажат за вас.

 

  1. E-mail. Това е един от най-традиционните способни на вирусния маркетинг. Със сигурност поне веднъж ви се е случвало да ви бъде препратен имейл от някого, когото дори не познавате. Ето това е истинският вирусен ефект. Не се страхувайте да искате от хората да препращат вашите имейли към всички свои абонати. Ако в тях се съдържа нещо полезно, атрактивно и изкушаващо, едва ли ще имат против да го направят.

 

Силата на вирусния маркетинг е неограничена, но само ако вашият „вирус“ е уникален по рода си и достатъчно интересен за хората. Те няма да разпространят нещо, което не си заслужава споделяне. Можете да изучавате маркетинговите стратегии на други компании, но се постарайте да изградите своя собствена, отговарящя на идеите и посланията на бизнеса ви. Измислете нов вирус, за който няма лек!

3/5 (2)

Оценка

1 2 3 4 5