SEO case study

Често сме повтаряли, че оптимизацията в никакъв случай не е необходимо да представлява сложен и неразбираем процес. В много случаи най-простичките неща се оказват най-ефикасни – точно както е и в други професионални и житейски сфери. Работили сме по разнообразни проекти с най-различни клиенти и няма да звучи преувеличено, ако заявим, че в повечето случаи усилията ни са се увенчавали с успех. Всъщност, начинът ни на действие изобщо не е тайна, а най-общо се свежда до:

  • Одит на сайтапрофесионален технически анализ на всички елементи в уебсайта и едновременно с това развиване на добра стратегия за класиране по определени ключови думи.
  • Линкбилдинг – изготвяне и изпълнение на кампании по набиране на качествени входящи връзки към сайта от подходящи и авторитетни места.

Решихме да споделим как успяхме да постигнем страхотни резултати в оптимизацията и рекламата на сайт, намиращ се в изключително конкурентна среда. Става въпрос за персоналния блог на наш клиент относно съвети за лични финанси и инвестиции.

Какво постигнахме?

Преди да ви разкрием стъпките, които предприехме, ще ви покажем резултатите, с които можем вече да се похвалим. Стартирахме през януари 2017-та и само след около година вече бяхме преизпълнили целите си.

Трафикът нарасна значително – от 5-6 000 до над 53 000 посетители месечно. От гледна точка на реализации нещата също станаха сериозни – успяхме да привлечем над 560 000 кликвания, които конвертираха в големи приходи от афилиейт маркетинг и банер реклами.

Как го постигнахме?

Първо е важно да изясним, че блоговете с финансови съвет и изобщо цялата тази интернет ниша е изключително конкурентна и в нея със сигурност работят някои от най-добрите SEO специалисти.

Предизвикателството пред нас

Основната трудност, пред която се изправихме в началото, като започнахме работа по сайта, беше свързана с неговата 10-годишна възраст и липсата на добри позиции и трафик от Гугъл. В такива случаи се налага да прегледаме до най-малкия детайл целия уебсайт, за да разберем какво е правено (или не е правено) досега от гледна точка на SEO. Това неминуемо води до редица неособено лесни за разрешаване проблеми, които идентифицираме, но все пак не е нещо, с което се сблъскваме за пръв път.

Стъпка 1: Одит

След като вече беше ясно, че ни чака доста работа, първо беше необходимо да се заемем с одит на сайта. Опитът ни подсказваше, че ще открием доста проблеми заради възрастта на сайта и неговата лоша поддръжка досега. Знаехме и, че е бил управляван от различни хора и няколко пъти е сменяна CMS платформата и са правени промени в дизайна. В крайна сметка успяхме да идентифицираме най-сериозните SEO проблеми в страниците на сайта, а броят им не беше никак малък.

ПроблемБрой
Дублирано съдържание376
Прекалено малко съдържание на страница262
Счупени входящи връзки198
Незавършени Open Graph тагове504
Ниски стойности на показателя Съдържание/HTML589
Неправилни пренасочвания254

Заехме се моментално с различни мерки за поправяне на най-належащите неща.

Мигриране на сайта към HTTPS

В сайта цареше пълна бъркотия от гледна точка на тези протоколи, като някои страници бяха HTTPS, а други все още HTTP. Това беше създало и голяма каша в насочването на вътрешните връзки. Решихме директно да мигрираме всички страници към HTTPS, изграждайки URL правила в htaccess, които да гарантират, че всички потребители и ботове ще попаднат на правилните HTTPS адреси, без значение кой протокол се опитват да достъпят. След това поправихме и всички вътрешни връзки, така че да сочат към HTTPS адреси и да не се налага да правим излишни пренасочвания.

Оптимизация на картата на сайта

Заварихме сайта с няколко карти, съдържащи десетки нискокачествени страници, които никога не е трябвало да бъдат индексирани. Премахнахме всички тези карти и добавихме една добре оптимизирана, показваща всички страници, които искахме да бъдат индексирани от Гугъл.

Структуриране на данни и богати snippet-и

Сайтът на клиента ни се оказа доста богат на страници с авторски ревюта и коментари, но въпреки това не изглеждаше да черпи всички потенциални ползи от това.  Причината беше липсата на snippet-и и структуриране на данните в търсачката. Ето защо се постарахме да маркираме всичко подходящо със schema тагове, така че допълнителни данни като рейтинг също да се показват в резултатите от търсене.

On-page оптимизация

Заедно с чисто техническите неща, които свършихме по on-page оптимизацията на сайта, наблегнахме и на всички детайли в страниците като тагове, например, и им направихме пълен одит.

Наложи се да препишем десетки – някъде около 40 – заглавни тага, които бяха много зле оптимизирани, липсващи, прекалено дълги или без ключова дума. Още повече бяха H1 таговете, които се наложи да препишем наново.

Много внимателно прегледахме и съдържанието в страниците, като в почти всяка от тях вложихме усилия по неговата оптимизация. В 10 страници се наложи почти изцяло да подменим или да допълним текстовите материали.

Одит на връзките към сайта

Почти едновременно направихме и подробен анализ на входящите връзки към сайта, който ни отне немалко време, тъй като го извършвахме до голяма степен ръчно, а линковете наброяваха над 1000. Както можете да се досетите, в ранните години на съществуването на сайта, линкбилдинг се е правил по вече доста старомоден начин и голям брой линкове бяха нискокачествени – дори опасни.

Стъпка 2: Стратегията ни за линкбилдинг

Одитът на входящите връзки към сайта ни помогна да изградим една добра основа за последващия качествен линкбилдинг. Анализът ни показа, че към най-силните страници, включително и главната, сочат много на брой качествени връзки от много авторитетни източници. Това означаваше, че усилията ни да привлечем още повече такива линкове няма да имат кой знае какъв ефект върху авторитета на домейна, защото той и без това беше събрал добро портфолио.

Вместо това насочихме вниманието си към анализ на видимостта на сайта и класирането му по различни ключови фрази, които генерират най-висок потенциал за посещения и конверсии. Идентифицирахме тези, по които блогът не се позиционираше добре, а те не бяха никак малко. Избрахме и подходящи страници от уебсайта, който искахме да се класират високо точно по тези фрази, и започнахме работа по тях.

Ето как изградихме най-ефективната мрежа от линкове

Избрахме простичка стратегия – да градим връзки от високоавторитетни сайтове с помощта на качествено и полезно съдържание. Може да си помислите, че това е много трудно постижимо, но както казахме в началото, SEO не е необходимо да бъде сложна задача. Всъщност, успяхме да опростим процеса максимално и сравнително лесно постигнахме целта си.

Каква е тайната?

Разбира се, не бихме могли да издадем в пълни детайли всички стъпки, които предприехме, но ще ви споделим основната концепция, върху която работихме – набиране на връзки от наглед нерелевантни домейни, но заобиколени с изключително релевантно и качествено съдържание.

Решихме да пристъпим към нещо по-нетрадиционно, защото опитът ни в тази сфера показва, че конкуренцията е наистина жестока и конвенционалните методи рядко се увенчават с успех особено при по-малки сайтове.

Направихме така, че да получаваме качествен линк от сайт за строителни услуги, например, но вече съдържащ страница за лични финанси с препратка към нас.

Това се оказа изключително ефективен прийом!

Бързо установихме, че линкове извън сферата на финансите ни носят много по-положителен резултат от такива в нашата ниша.

Но защо?

Предполагаме, че основните причини са две. На първо място, малцината наистина популярни блогове за лични финанси се радват на невероятно висок авторитет, което ги прави недостижими с традиционен линкбилдинг от същата нища. На второ място, в интернет е пълно и с долнопробни, дори понякога измамни сайтове за лични финанси и Гугъл отдавна е свалил доверието си от тях. Линковете от страници с финансова тематика към малки сайтове често нямат ефект, именно защото търсачката не ги смята за достатъчно надеждни.

Издигнете се на по-високо SEO ниво!

Светът на оптимизацията никога не спи и няма как да не променяте своята стратегия и подхода си. За да издигнете своя уебсайт на едно по-високо SEO ниво, най-общо имате два варианта.

Можете да ни се доверите и да станете част от семейството на нашите партньори, а ние вместо вас ще свършим всичко необходимо, за да извлечете потенциалните ползи от своя уебсайт – така, както го постигнахме с разказаната тук история.

Бихте могли и да опитате сами със собствени усилия да оптимизирате добре сайта си и да го превърнете в печеливш бизнес,  възползвайки се от всички съвети и стратегии, които сме предоставили в нашия блог. Винаги, разбира се, можете да се обърнете към нас за помощ, ако усетите, че нещата не се получават.

Важното е да действате и да вземете правилното решение. Ние сме насреща с подкрепа, съвет, консултация, услуга или каквото друго прецените!

5/5 (3)

Оценка

1 2 3 4 5