Линкове от директории

В неособено далечното минало директориите бяха най-популярният начин за изграждане на мрежа от връзки. Откакто Гугъл започна сериозно да раздава наказания за линкове от неавторитетни и нискокачествени директории, обаче, процентът на тези връзки рязко спадна.

Много от оптимизаторите напълно спряха да публикуват линкове към сайтовете си в директории, а също и изцяло изтриха всички съществуващи такива връзки. Оказа се, обаче, че по този начин всъщност вредят на позициите на сайта в търсещите машини. Причината е, че хората, които предприемат тези стъпки, не разбират много добре разликата между хубавите директории и скамърските и режат всичко наред. Така се губи SEO потенциалът, който притежават наистина качествените директории.

Но Гугъл не възприема ли еднакво абсолютно всички сайтове с такава насоченост?

Абсолютно не! Търсачката определя качеството на линка по авторитета на неговия източник и по начина, по който изглежда – естествено или не. Ако връзката е достатъчно релевантна и добре изградена, всичко е наред.

Тогава как да различаваме директориите, от които трябва да се пазим?

  1. Линкове, закотвени за ключови думи

Ако посетите определена директория и видите купища линкове, чийто анкор текст са само ключови думи, бягайте оттам. Ако сайтът ви е свързан по какъвто и да е начин с това място, много е вероятно да получи наказание.

  1. Директорията приема всички линкове и позволява всеки сам да добавя колкото връзки желае

Повечето такива директории дори призовават собствениците на уебсайтове да ги публикуват в нея. Какъв изобщо е смисълът? Единственият трафик, който достига до този сайт, е от други уеб мастъри, които публикуват собствените си сайтове. А техните позиции пък са толкова надолу, че никой не може да ги намери по органичен път.

  1. Всички сайтове ли са индексирани?

Сайтове, които скоро предстои да бъдат деиндексирани или им изтича домейнът, често се купуват от някого, който започва да изнудва уебмастърите за заплащане срещу линк. След това просто зарязва сайта и той потъва.

За да избегнете подобно развитие, проверявайте различните черни списъци за изтекли директории. Гледайте и дали броят на индексираните страници на този сайт е равен реалния му брой страници. Резултатът трябва да е равен поне на това, което видите при търсене в Гугъл на site:www.directoryxyz.com.

  1. Името на директорията е нерелевантно или очевидно целящо привличане на линкове

Много са примерите за такива директории, като често техните домейни не са дори никакви думи, а просто поредица от букви. Други пък очевидно са създадени за набиране на линкове и имената им говорят красноречиво за това.

  1. Сайтът се хвали с ръчна модерация на линковете и ранг на страницата

Има изключения от този признак, но като цяло некачествените директории обичат да изтъкват, че всеки линк се проверява и редактира ръчно, както и, че конкретният източник е с много висок ранг.

Тогава кои директории можем да използваме?

Освен скамърските, има и доста хубави директории, откъдето можете да вземете качествен линк. За да го направите, задавайте си следните въпроси, които важат за линбилдинга изобщо:

  • Релевантна ли е директорията на тематиката на сайта ви?
  • Директорията одобрява и модерира ли заявките за линкове? Повече от 80% ли е делът на одобрените връзки?
  • Съдържанието ръчно ли се редактира или от бот?
  • Съдържанието реално ли е или е генерирано автоматично чрез инструмент?

С отговорите на тези въпроси ще разберете дали определена директория е подходяща за вас. Като пример за отличниците в областта можем да посочим световно използваните Jayde.com, Dmoz.org, sunstream.com, lii.org.

Без значение дали даден линк е платен или неплатен, той пак може да бъде неестествен и нискокачествен. А това ще ви донесе наказание и срив на позициите. Затова бъдете внимателни и не публикувайте сайта си навсякъде, където е възможно. Взимайте предвид качеството на директориите, а не тяхното количество.

1/5 (1)

Оценка

1 2 3 4 5