Дългогодишният ни опит в SEO е свързан с работа и комуникация с много и най-различни видове клиенти. Затова решихме да споделим кои са най-нереалистичните техни представи за оптимизацията и какъв подход използваме, за да се справим с тях.

  1. „Искам да се класирам на първа страница по тази конкурентна ключова дума“

Както и още 400 сайта, които са оптимизирани по същата дума.

Не пренебрегвайте работата по дълги и конкретни ключови фрази, тясно свързани с основната дейност на бизнеса, за сметка на по-общи и конкуренти думи, които биха изисквали много повече усилия и време. Понякога компаниите искат да се класират високо по такива фрази, въпреки че тематиката на сайта им е доста далеч от тях. Това обикновено се дължи на нов страничен продукт или услуга.

Ако не планират да създадат нов сайт или задълбочена категория на новата тематика, оптимизацията по обща ключова дума би била безсмислена. Това, което трябва да опитате в случая, е да обясните на клиента, че не си струва да работите напразно по тези висококонкурентни думи, а е по-добре да се фокусирате върху тези, които наистина носят резултат. Научете се да казвате „Не“ в такива ситуации, дори и това да означава, че клиентът ще отиде при конкуренцията. По-добре така, отколкото накрая да е недоволен от вас.

  1. „Платеното рекламиране в търсачката не дава добър резултат. Искаме да го заменим със SEO по същите ключови думи.“

Подобно твърдение обикновено ни кара да мислим, че авторът му рекламира с думи с широко съвпадение, не използва отрицателни фрази и рекламни разширения, нито пък следи конверсиите. По този начин ефект със сигурност не може да бъде постигнат.

В такива случаи сме опитвали да обясним, че SEO по същите ключови фрази ще класира сайта високо по доста от тях, ще донесе и немалко трафик, но не толкова, колкото при платеното рекламиране. Това просто е нереалистично очакване. Няма нужда да се изключват напълно рекламите за сметка на SEO. Най-добър резултат се постига с тяхната комбинация.

  1. „Плащам си, за да не се занимават изобщо със SEO.”

Много собственици и мениджъри на компании не желаят да се занимават изобщо с техническите аспекти на SEO.

Когато работите с такива хора, е необходимо да измислите подходящ начин, по който да им представите плана си за развитие и целите, които сте постигнали, без да ги обременявате с излишни детайли. Идентифицирайте няколко обобщени ключови индикатора, които да представяте кратко и ясно в месечните си отчети. По този начин печелите доверието на клиента и му предлагете достатъчно прозрачност и отчетност.

Също така, вместо постоянно да информирате клиентите за техническите детайли в оптимизацията, уведомявайте ги само за големите промени като нови алгоритми и изисквания на търсачките, например. Напомняйте им от време на време и някои по-общи, но важни неща, за да не получавате неприятни изненади като пълна промяна на сайта точно преди най-силния период на продажби.

  1. „Повече трафик означава повече продажби, така че искаме да наблегнем върху увеличение на трафика.“

Ако съдържанието в сайта е твърде постно и не предизвиква никакви реакции у потребителите, още по-малко пък конверсии, целият трафик на света няма да ви е достатъчен.

Имахме един клиент, чийто сайт се представяше много слабо, и се опитахме да проучим защо. Открихме проблемите в основната целева страница и направихме нейна нова подобрена версия. След като сравнихме представянето й спрямо старата версия, се оказа, че новата е удвоила продажбите! Изводът е, че конверсиите и приходите могат да нараснат не толкова чрез увеличение на трафика, колкото чрез подобряване и оптимизиране на съдържанието в сайта.

  1. „Два месеца са предостатъчни да се класирам на първо място по основните ключови думи, нали така?“

Много клиенти не възприемат работата по SEO като дългосрочен процес, изискващ търпение. А той е точно такъв. Дори и големите развити сайтове се нуждаят от доста време, докато бъдат оптимизирани добре, защото винаги имат някакви технически проблеми, които трябва да бъдат изчистени. Малките сайтове пък, от своя страна, трябва тепърва да се развиват и да трупат репутация.

Основа за реалистични SEO очаквания са сериозните бизнес цели

Ясно зададените цели пред бизнеса помагат на всеки, който се занимава с неговото управление, да планира добре своите действия. Ако, например, компанията продава тигани, би си поставила за цел в края на годината да получи приходи от продажби в размер на 300 000 лв. Ето това е ясна и конкретна цел. Междинната SEO задача би могла да бъде позициониране на челни позиции в Гугъл по фразата „продажба на тефлонови тигани“.

Част от мениджърите не съумяват да зададат конкретни цели пред компанията и пред хората, които се грижат за нейния дигитален маркетинг, и се налага ние да го правим вместо тях. Това в доста случаи води до сериозни проблеми и недоразумения с клиентите. Много е вероятно човек, който не успява да се справи със задаването на адекватни цели, бързо да се откаже и от SEO партньорство. Затова е добре да направите такава преценка още в началото.

Естествено, сериозен проблем са и пишман оптимизаторите. Именно заради тях много бизнеси се страхуват да използват този иначе изключително ефективен и печеливш маркетинг метод.  За да спечелим доверието на клиентите, е необходимо да им представим по разбираем начин своята работа, цели и резултати.

Източник: https://serpstat.com/blog/top-5-clients-unrealistic-seo-expectations-and-how-to-deal-with-them

Оценка

1 2 3 4 5