SEO оптимизацията може да бъде обяснена най-простичко като процеси, подобряващи видимостта на сайта в търсещите машини. Добре оптимизираният уебсайт лесно се намира от хората, търсещи в Google, и обратно. Качествената SEO не е чак толкова трудна задача, но е важно да сте наясно с някои основни неща, преди да се впуснете в тези процеси.

Какво можете да очаквате?

Всеки иска да знае предварително как ще му се отплатят вложените пари, време и усилия. Успехът от една SEO кампания зависи както от поставените цели, така и от средата, в която се намира сайтът – конкуренция, потенциален трафик, таргетирани ключови фрази.

Никой не е в състояние, дори и най-квалифицираните и опитни SEO специалисти, още в началото да гарантира постигнати резултати. Ето защо е много важно обективно да оценим всички фактори, най-вече конкуренцията, да не подценяваме работата по оптимизацията и да бъдем реалисти през цялото време.

SEO невинаги се превръща в основен двигател на приходите и продажбите, но ако се получи, успехът обикновено е повече от задоволителен. Важно е и да намерим начин да измерваме ефективността от оптимизацията, като в днешно време може да се каже, че разполагаме с предостатъчно варианти за тази цел.

Какво трябва да направите?

Няколко са задължителните елемента от ефективна SEO кампания:

1) Свържете уебсайта си с Google Analytics, за да измервате броя на потребителите, които го посещават, страниците, които разглеждат, времето и действията им там, източникът на трафик и много други ценни показатели. С Google Webmaster Tools пък можете да анализирате количеството и качеството на външните връзки, сочещи към сайта ви.

2) Инсталирайте и софтуер, в който можете да анализирате всички ключови думи, които са важни за вашия бизнес. По този начин ще разполагате с достатъчно информация, за да си правите отчети относно позиционирането на сайта в търсачките според различните фрази.

След като вече разполагате с цялата тази информация и знаете какво е състоянието на уебсайта ви от гледна точка на SEO, ще можете по-лесно да оцените изгледите за развитие и да развиете реалистични очаквания. В никакъв случай не се обезкуражавайте, ако сайтът ви заема слаби позиции в търсещите машини. Да, имате много път да извървите, но SEO винаги е дългосрочен процес, който с достатъчно търпение и упоритост неизменно води до положителни за бизнеса резултати. Достатъчно е да изградите стабилен план, към който да се придържате, докато не усетите положителната промяна.

Какво трябва да съдържа SEO кампанията?

Въпреки постоянно променящата се онлайн среда, в една сериозна SEO кампания задължително трябва да присъстват следните компоненти:

  • Хубави meta заглавия и meta описания на всяка страница, за да се позиционира добре сайтът в търсачките и да получава трафик оттам.
  • Качествено изработени целеви страници. Това е другият фактор, оказващ голямо влияние на позиционирането на сайта в търсачките. Целевата страница трябва точно да отговаря на запитването на потребителя, тоест да е адекватна на ключовите думи при търсене. Ако предлагате ръчно изработени бижута, целевата ви страница задължително трябва да съдържа ключови фрази на подходящи места на тази тематика.
  • Ефективната SEO кампания задължително включва и постоянно създаване на интересно и свежо съдържание. В повечето случаи най-подходящ за целта е свързан с основната тематика на сайта блог. Публикациите оттам лесно се споделят в социалните мрежи и достигат до потенциалните посетители и клиенти на сайта.
  • Важно е да се обръща специално внимание и на линкбилдинга. Много хора го подценяват, но всъщност изграждането на качествени входящи връзки към уебсайта все още влия силно върху неговите позиции в търсачките. Изходящите и вътрешните връзки между страниците също са от значение.

Накратко, винаги се старайте да сте в час с настоящото състояние на сайта си от SEO гледна точка. Дори и да постигате чудесни резултати в това отношение, ако не сте наясно с тях, трудно ще се възползвате максимално от потенциала, който носи уеб пространството. Никога не забравяйте основните компоненти от качествената оптимизация, старайте се да ги надграждате, заредете с реалистични очаквания, търпение и упоритост.

Оценка

1 2 3 4 5