staro sudurjanieЗа никого не е тайна, че за да бъде успешен онлайн маркетингът, е нужно създаване на ново уникално съдържание на практика през цялото време. Също така споделянето на вече съществуващо съдържание (това, което правят плагиатстващите блогъри) е препоръчително да се избягва. Разбира се, тези правила са напълно валидни. Все пак има и някои предимства на споделянето на старо съдържание, стига то да е в разумни граници.

Тези предимства са обект на спорове, но има и някои неопровержими доказателства, които подкрепят твърденията, че подобна практика може да доведе до успех.

Какво да не забравяме за повторното споделяне?

Разумна практика за всеки блог е да си изгради собствен график на публикуване на материали. А дали не би било добре да си изградим и подобен график за повторно споделяне на вече публикувано съдържание? Всеки блогър преминава през периоди, когато не е особено продуктивен и креативен. В подобни времена можем да посегнем към старо отдавна публикувано съдържание, така че блогът да не остава без публикации. Трябва само да си направим списък с подходящи материали и датите, на които сме ги публикували.

Използвайте само „евъргрийни“ за повторно споделяне

Нямa как да споделим повторно някакъв си произволен материал. Трябва ни нещо, което е „евъргрийн“ – актуално и полезно за читателите по всяко време. Например, интересна статия, публикувана през лятото тази година, би свършила добра работа и догодина по същото време.

Точно затова е нужно добре да подбираме подобни материали и да си водим списък с тях. Всеки уважаващ себе си блогър се старае да е в час с новостите в своята сфера и да ги споделя с потребителите си. Едва ли те биха искали да прочетат днес новина, която е била актуална преди половин година.

Как изглеждат материалите, подходящи за повторно споделяне?

Ако поддържате един средностатистически блог, би трябвало в арсенала ви да влизат статии с новини и актуално съдържание и такива със съвети и по-лични послания към читателите. Трябва да избягвате повторното споделяне на новинарски статии, освен ако не са свързани с някое актуално в момента събитие.

Въпросът, който трябва да си зададете преди повторно публикуване, е дали статията все още е фактически коректна и актуална за читателите ви. Интересна техника е да публикувате стара новина за събитие, което отново се случва или се появява нова информация за него. Към старата новина можете да допълните всички нови подробности, като така позволявате на читателите да имат поглед върху абсолютно цялата информация за новината в хронологичен ред.

Публикувайте повторно, мислейки и за новите си последователи

Една от най-важните цели на блога е да приближава брандът или продуктът, заради който е създаден, до възможно най-много потребители. Ако не публикувате стари интересни материали, най-новите ви последователи най-вероятно никога няма да успеят да ги прочетат, просто защото са се абонирали за блога твърде късно.
Така че това е още една причина, поради която трябва да включите повторното публикуване в стратегията си.

Важни техники за повторно публикуване

Добре е да знаете, че не трябва да публикувате повторно буквално едно и също съдържание. Хубаво е да го опресните малко, иначе последователите ви могат да останат с впечатлението, че робот публикува материалите вместо вас.
За целта можете да измислите ново заглавие и да актуализирате малко съдържанието, ако има с какво. Също, може да промените начина, по който споделяте материала в социалните мрежи. Дори и да не успеете да измените кой знае колко самата статия, то важно е поне споделянето във Фейсбук или другаде да е по различен начин от преди.

Добра идея е да посочите причините, поради които пак публикувате стара информация, като например защо все още е актуална и дали се е променило нещо от последния път. Трябва да убедите старите си последователи, че искат да прочетат отново стар материал, а новите ви също ще оценят вашата аргументация.
Времето на повторно публикуване също е важно – създайте си график, ориентиран както към съдържанието на блога, така и към самите потребители.

Експериментирайте с повторно споделяне

Ако смятате да превърнете повторното споделяне в част от дългосрочната си стратегия, добре е да експериментирате с него. Например, ако планирате да публикувате отново нещо в Туитър или Фейсбук, опитайте с различен словоред на заглавието, различни послания и хаштагове. Вижте кой вариант ще привлече най-голям интерес.

Струва ли си в крайна сметка да споделяме повторно?

Свещените закони на онлайн маркетинга със сигурност ще отговорят отрицателно на този въпрос. Все пак гореизброените аргументи потвърждават доста позитивни страни на повторното споделяне, стига да се спазват някои изисквания и правила. Мислете за новите си публикации и материали като инвестиция – не само за в момента, а и за в бъдеще. Внимателно преценяйте кое би било интересно за читателите и след време.
Ако никога досега не сте публикували нещо повече от веднъж, то с помощта на тази статия бихте могли да опитате – възможно е резултатите да ви изненадат приятно.

Оценка

1 2 3 4 5