Проучване на ключови думи

Нека бъдем честни – тайната съставка в рецептата за по-високи позиции в резултатите от търсене е реализмът. Възможно е да се класирате в топ 10 в Гугъл, но само по някои ключови фрази.

Това не означава, обаче, че трябва да правите много компромиси. Ако работите с реалистични цели и адекватни действия, със сигурност ще постигнете желаните посещения, клиенти, продажби и приходи.

Реализмът в SEO накратко означава да не се вторачвате в най-търсената ключова дума, свързана с вашия бизнес, и отчаяно да се опитвате да се класирате на първо място по нея. Ако имате малък магазин за булчински рокли в малък град, колкото и да се стараете със своето съдържание и оптимизационни умения, няма как да се преборите в дългосрочен план с установените компании в тази сфера.

Ето, вместо това, какво можете да направите.

  1. Елиминирайте всичко ненужно.

Таргетиране на ключови думи

Първото от тези неща е обемът на търсене. Той вече не е толкова важен за повечето елементи от интернет маркетинга, освен донякъде за Google Adwords. Това важи още повече за малкия бизнес.

Все пак не искате да хабите напразно своето време (и пари!), за да привлечете ВСИЧКИ клиенти. Нито е нужно, нито е възможно. Вместо това трябва да се съсредоточите върху тези, които можете  и искате да привлечете.

За целта е необходимо да създадете точното съдържание в точното време и да го насочите към точните хора. Ако проучвате ключовите си фрази с мисъл за собствената си група от клиенти, вече сте изминали половината път.

Помислете логично – по-лесно е да се класирате високо по фрази с ниски обеми на търсене. Нека сега да видим защо тези думи са не само по-евтиният, но и по-подходящият вариант за малък бизнес.

  1. Използвайте думи, отговарящи на клиентските нужди

Таргетиране на ключови думи

В днешно време копирайтинг услугите са доста скъпи, тъй като отдавна създаването на текстово съдържание е далеч по-сложно и качествено от блъскане на ключови думи в няколко абзаца. Необходимо е този, който създава текста, да разбира нуждите и изискванията на клиентите, да е наясно с техните характеристики и да им изпраща маркетингови послания.

За да не харчите парите и усилията си напразно, ще ви трябват по-специфични и конкретни ключови думи вместо общи. Като пример можем да дадем „евтини булчински рокли“, „булчински рокли с дълъг ръкав“, „булчински рокли в нетрадиционни цветове“ вместо само „булчински рокли“.

Така ще насочите посланията си към хора, които със сигурност искат да купуват, а не само да разглеждат.

  1. Дългите ключови фрази са най-добрия приятел на малкия бизнес.

Дълги ключови фрази

Ако се загледате в горните примери, ще забележите, че това са сложни фрази, изградени от няколко думи. Те не могат да се похвалят с големи обеми на търсене, но водят точните хора в сайта ви.

Това са думите, които ще накарат телефона да звъни. Другият вариант е да прекарате години в оптимизиране по най-известните общи ключови фрази и накрая да получите огромен трафик към сайта си, но почти никакви продажби. Органичният трафик е хубаво нещо, но само като статистически показател. Също като закупените харесвания във Фейсбук и той не носи пари.

Като теглим чертата…

Може и да не прозвучи много приятно, но главната цел на бизнеса е да прави пари. За целта съдържанието и SEO трябва да са настроени спрямо конкретните бизнес цели.

Искате да продавате булчински рокли в малко градче? Тогава ще използвате дълги и сложни ключови фрази и ще забравите за обемите на търсене. Бъдете конкретни, дори и фразата да е дълга колкото цял ред.

Да повторим, на вас ви трябват хора, които знаят какво търсят. Дайте им точно това. Позволете на продуктите си да блеснат чрез качествено и целенасочено проучване за ключови думи.

Оценка

1 2 3 4 5