Сезонно SEO

Все още остава доста време, докато отново настъпи лудницата покрай Черния петък, Кибер понеделникът и Коледното пазаруване. Това, обаче, не означава, че не може да се прави сезонна оптимизация и през останалото време от годината.

Повечето хора свързват празниците с украсена елха или боядисани яйца. За търговците това са най-доходоносните периоди, през които „ден година храни“.

Има и други празници като деня на независимостта, на писмеността, на майката, на бащата, когато потребителите отново променят поведението си и пазаруват по-активно. Ако търговците искат да се възползват от този факт, ще трябва да приложат малко сезонна SEO.

Ето какво трябва да знаете, за да привлечете повече трафик към магазина си и да реализирате повече продажби в дните около различни празници:

Уцелете точния момент

Една от тънкостите при оптимизацията за търсачки е, че различните действия и стратегии изискват определено време, за да дадат нужните резултати. Понякога това може да отнеме месеци, дори години.

Според съветите на специалистите е препоръчително да започнете SEO кампанията си от 45 дни до четири месеца преди конкретния празничен период. Разбира се, няма как да се определи с точност идеалния момент за старт на специалната кампания, тъй като всеки отрасъл и бранд си има свои специфични характеристики.

За да намерите точното време, в което да промотирате бизнеса си за празниците, опитайте се да следите миналогодишните тенденции във вашия сектор, както и сезонните изменения на вашите и общите продажби и приходи. Проучете добре ключовите фрази, адекватни на вашия бизнес, чието търсене се засилва около празници, и оптимизирайте по тях от по-рано.

Стратегия за сезонна SEO

При планирането на своята стратегия, първо проучете за кои от всички празници си струва да работите по-усилено по SEO. Това ще се тези, около които трафикът и покупките от магазина ви се засилват.

След това използвайте Google Trends, за да очертаете релевантните търсения на тези празници и си създайте списък с ключови думи, по които да оптимизирате. На всяка цена се постарайте да вникнете в потребителските намерения и да намерите начини да им отговорите подобаващо.

Като сте готови с цялата тази информация, започнете да създавате подходящо съдържание и да го публикувате в сайта си, като не забравяте добре да оптимизирате таговете на страниците, meta ключовите думи и останалите важни SEO елементи. Ще трябва и да обновите съдържанието си със свежи материали и нови интересни продукти. Разбира се, задължително споделеяйте всичко интересно с потребителите в социалните мрежи. Бихте могли да си помогнете и с няколко кампании в Google Adwords, Facebook Ads или други подобни платформи.

Следете непрекъснато представянето на магазина си, анализирайте кампанията си редовно и се опитвайте да разберете кои елементи от нея ви носят успех и кои трябва да промените.

Измерване на успеха на сезонна кампания

Основната разлика между нормална и сезонна seo кампания, е че при последната е необходимо почти на момента да анализирате нейното представяне.

Изучете внимателно органичния трафик към сайта си в празничните периоди за три години назад, като обърнете специално внимание на показатели като органичен трафик, степен на отпадане, прекарано време в сайта и други данни в Google Analytics.

С тази информация ще можете да идентифицирате слабите места в своята кампания. Най-голямото предизвикателство при сезонната оптимизация е да уцелите точния момент за започването й и да намерите най-подходящите инструменти, с които да яхнете празничната вълна.

Започнете да планирате и работите по стратегията по-раничко, за да увеличите шансовете си за големи печалби по време на празничните периоди.

5/5 (1)

Оценка

1 2 3 4 5