socialni signali i seoСоциалните сигнали от и към даден сайт започват да придобиват все по-голяма тежест. В тази статия ще направим обзор на най-популярните социални мрежи и по-конкретно на социалните сигнали, които търсачките взимат под внимание.
Спорен е въпрост дали Гугъл предпочита социални сигнали или добрите стари линкове. Най-ефективните SEO кампании съдържат няколко компонента – богато съдържание, разнообразие от качествени линкове и социални сигнали. Така че със сигурност последните са задължителни за оптимизацията, ако гоните високи резултати.

За линковете и линк билдинга се говори постоянно и по много, но като че ли това оставя социалните сигнали на по-заден план. Затова нека да си обясним какви са различните видове сигнали и как да извлечем изгода от тях. Няма как да отговорим точно на въпроса до каква степен те влияят на класирането на уебсайтовете в търсачките, но това, което знаем със сигурност, е, че тази степен е повече от значителна.

Facebook

Заговори ли се за социални мрежи, Фейсбук е първата асоциация, която всички правим заради високата му популярност и огромния брой потребители. По принцип Фейсбук не е сред най-ефективните социални медии за директен трафик към сайтовете, но пък социалните му сигнали са с огромна сила и тежест за репутацията на дадна страница.

Facebook сигнали

Харесванията и споделянията са много важни, защото ни показват, че хората не просто преминават набързо през съдържанието, което им предоставяме, а му обръщат специално внимание, показват го на другите и си го запазват за бъдещето. Коментарите са показател, че потребителите живо се интересуватот дискусията, която сме започнали, и активно се включват в нея. Логично е да заключим, че колкото повече харесвания (а вече и реакции), коментари и споделяния има сайтът ни, толкова по-добър ще е ранкът му.

Twitter

Не чак толкова популярна в България социална мрежа, но ефективността й в онлайн маркетинга е многократно доказана. Един добре изграден туит може да доведе до вирална лавина с милиони участници.

Twitter сигнали

Що се отнася до социалния ви ранк, количеството на туитовете ви не е от кой знае какво значение. По-важно е тяхното качество, тъй като, както споменахме, важно е да станат вирални. Същото важи и за вашите последователи. Броят им не е толкова значим, колкото техният авторитет в Туитър. Трябват ви активни последователи, които постоянно да ви споменават, коментират и споделят вашите туитове. Затова се старайте да правите туитове, които ще се харесат точно на такива потребители. Хаш таговете вършат отлична работа за тази цел.
Google+
Въпреки че Гугъл+ е най-новата от трите популярни социални мрежи, нейната обвързаност с търсачката на Гугъл й дава сериозно предимство. Би било глупаво да игнорирате тази социална мрежа, само защото според някои от нея няма смисъл.

Google+ сигнали

Плюсчето, което се дава в Гугъл+ от потребителите, показва доверие и увереност в страницата и нейния създател. Това, обаче, което наистина ще заинтригува търсачката, е кой ви дава това плюсче. Също като при Туитър и тук говорим за авторитета на потребителя в социалната мрежа. Всички плюсчета, споделяния и добавяния, които получите от активни потребители на Гугъл+, ще са от огромно значение за класирането ви в търсачката. Обхватът на публикациите ви в тази социална мрежа също е от значение. Изобщо, можем да заключим, че дивидентите от Гугъл+ профила ви могат да вървят само нагоре.

Други социални медии

Разбира се, това не са единствените значими за социалния ви ранк мрежи и въпреки че са трите най-популярни, не бива да изключвате от полезрението си и други подходящи за сайтовете, които управлявате. В Linkedin, например, можете да спечелите вниманието на бизнес потребители и професионалисти в дадена сфера, а Youtube и Flickr са отлични примери за сайтове, където хората обичат да споделят различни неща. Макар и по-нова социална мрежа, Pinterest също има своето важно място в онлайн маркетинга и SEO.

Голямото значение на авторитета

Вече споменахме на няколко пъти колко важен е авторитетът на последователите ви в социалните мрежи. Той се взима под сериозно внимание от Гугъл при измерването на социалните ви сигнали. Търсачката оценява по-високо фактори като значимост, уместност и авторитет, отколкото количество и обхват. Лесно е да си купим хиляда харесвания, но изисква доста усилия да получим няколко от потребители с висок авторитет в социалните мрежи. Чрез своите алгоритми Гугъл успява да изведе на преден план наистина авторитетните страници с качествени и значими социални сигнали.

Други социални фактори

Не е изключено търсачките да взимат предвид и други фактори, които по-трудно забелязваме. Такъв фактор може да бъде броят на кликванията върху споделен в социалните мрежи линк. Така търсачката разбира кое съдържание е наистина качествено и заинтригува потребителите. Важна е и възрастта на социалния ви профил (точно както и възрастта на самия сайт) и доколко естествено и непринудено е съдържанието в него.

Социалните сигнали и SEO

Това, което трябва да запомните, е, че Гугъл винаги търси качеството преди всичко друго във всеки един фактор и алгоритъм за определяне на ранк. Търсачката винаги ще придава по-голяма тежест на социални сигнали, идващи от популярни и качествени според нея мрежи, както и на такива, носещи по-голям авторитет и надеждност в себе си. Не си мислете, че с агресивни социални кампании, които ще ви донесат голям брой социални сигнали за малко време, ще успеете да впечатлите Гугъл. По-добре съсредоточете своето внимание и ресурси в качеството на социалните си кампании. Разбира се, най-добре би било, ако успеете да получите голям брой социални сигнали от авторитетни потребители, използвайки висококачествено съдържание.

5/5 (1)

Оценка

1 2 3 4 5