Спечелете доверие в ерата на фалшивите новини

Едно от най-спорните събития в цялата история се случи през 2016 – изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Той беше съпроводен от масовото явление, наречено „фалшиви новини“, за което започна да се говори по-задълбочено точно след изборите. Днес хората вярват все по-малко на заглавията, които виждат в интернет, и е все по-трудно да ги убедим, че казваме истината, дори и изобщо да не говорим за политика.

7 съвета за създаване на достоверно съдържание

Днес всеки може да публикува статии и да издава новини. Професионалните журналисти проверяват внимателно своите източници и обмислят добре как да оформят статията си, докато хиляди други хора бълват всевъзможни неща, заливайки мрежата с фалшиви новини и откровени глупости.

Затова е важно една публикация да бъде написана така, че още от пръв поглед да личи нейната достоверност и полезност, която носи на читателите. Ето как да издигнете доверието в себе си и в бранда си.

  1. Стремете се да бъдете полезни

Най-важното качество на съдържанието е то да бъде полезно. Ако то не дава отговор на някакъв въпрос на потребителите, те няма да му се доверят. Затова винаги се стремете да предоставяте съдържание, което ще е от полза на конкретните ви посетители или клиенти.

  1. Аргументирайте се

Хвърлени в пространството твърдения без подкрепата на каквито и да е аргументи моментално унищожават всякакво доверие, което сте изградили. За да предотвратите това, винаги се старайте да се аргументирате със статистическа информация или друг вид доказателства, като цитирате и източника си.

  1. Бъдете обективни

Нищо не е по-вредно за доверието в бранда от субективното представяне на само една гледна точка. Няма лошо да изразявате мнението си в съдържанието, което публикувайте, но давайте възможност на потребителите да видят и други гледни точки, за да преценят сами кое е вярно за тях.

  1. Бъдете професионалисти

Влагайте достатъчно усърдие и професионализъм във всеки ред, който пишете, така че хората да усещат, че четат качествено написан материал. Това важи за всеки елемент от публикацията – заглавие, подзаглавие, параграфи, дори и тона на писане.

  1. Бъдете постоянни

Постоянството оказва сериозно влияние върху получаването на доверие и популярност. То се изразява в поддържане на определени твърдения и сравнително еднакъв тон на писане, както и в стандартизиран формат на публикациите. Така ще изградите името си онлайн и ще спечелите уважение.

  1. Намирайте си „гаранции за достоверност“

Добавяйте в съдържанието си всичко, което би допринесло за неговата достоверност и гаранция за качество. Това могат да бъдат различни акредитации от доверени източници, потребителски ревюта, броячи на социални сигнали и изобщо всякакви неща, които потвърждават вашите думи.

  1. Поощрявайте коментарите

За да покажете на потребителите, че сте отворени към други мнения и уважавате техните, позволете им свободно да коментират публикациите ви чрез удобен Call-To-Action бутон. Стимулирайте ги да пишат коментари и отговаряйте на всички, на които е подходящо.

5/5 (1)

Оценка

1 2 3 4 5