Вече имате хубав сайт, пълен със съдържание и хубави продукти, зад който стоите вие, готови да посрещнете тълпите от посетители и клиенти. Всичко е чудесно, но въпросът е да привлечете към уебсайта си именно тези тълпи. Няма как да им покажете какво предлагате без никакви активни действия от своя страна, особено в настоящата конкурентна среда във всички сфери.

За да насочите широката публика към своя сайт, най-добре е да поработите малко върху неговата оптимизация. Ето няколко полезни и неособено сложни за изпълнение SEO съвета, които ще ви помогнат в този аспект.

 1. Изберете добра хостинг компания.

Качественият хостинг на сайта е важен за неговите позиции и представяне – особено от гледна точка на скорост на зареждане, която е сред водещите фактори за класиране в Гугъл. Насочете се към доставчици, които предлагат бързи сървъри и адекватно време на отговор на заявките. Хубавото е, че на пазара са налице достатъчно такива компании, които предлагат качествени хостинг услуги на добри цени.

 1. Създавайте качествено съдържание.

Когато говорим за високо позициониране на WordPress сайт в търсещите машини, съдържанието е водещ елемент от оптимизацията. Можете да сте сигурни, че Гугъл няма да е доволен, ако предлагате на потребителите нискокачествено съдържание или още по-лошо – спам. За да се издигнете в очите на търсачките и най-вече на хората, пускайте уникални публикации, които отговарят на интересите на вашата целева аудитория. Можете да черпите вдъхновение от други източници, но никога не копирайте!

 1. Публикувайте редовно.

Освен на качеството, търсещите машини обръщат специално внимание и на актуалността на съдържанието. Колкото по-често публикувате, толкова по-актуални ще бъдете – а това води и до по-високи позиции.

 1. Правете On-page оптимизация.

С този елемент от SEO до голяма степен можете да се справите сами. Не го подценявайте, защото все още върши чудесна работа. Влагайте време и мисъл в писането на meta заглавия и описания, заглавни тагове и други ключови елементи от страниците, за да се класират по-високо в Гугъл.

 1. Оптимизирайте URL адресите.

Качествената оптимизация няма как да прескочи тази стъпка. Всяка страница от сайта има собствен URL адрес, който се ползва усърдно от търсачките за индексиране. Ето защо е препоръчително да разполагате с кратки и лесни за въвеждане URL адреси, включващи по възможност и ключови думи.

Този URL, например, е ужасен: site.bg/?p=1234, а този е далеч по-добър: site.bg/igrachki.

 1. Оптимизирайте скоростта на сайта си.

Споменахме този фактор и по-рано, което само потвърждава неговото сериозно значение. Търсачките наказват бавните сайтове, затова винаги поддържайте скоростта на зареждане на своите страници висока.

Повечето хора очакват сайтовете, които посещават, да зареждат за не повече от 2-3 секунди, в противен случай ги напускат. Така че този фактор директно влияе и върху трафика.

 1. Адаптирайте сайта си за мобилни устройства.

Още преди няколко години Гугъл направи революционни промени в своите алгоритми, които превърнаха мобилните версии на сайтовете в задължително условие за високо класиране. Все пак, към днешна дата повече от половината трафик в интернет идва от смартфони и таблети, така че е изключително важно да предоставите на потребителите хубаво изживяване и от тези устройства.

 1. Вграждайте вътрешни и изходящи връзки.

Добре структурираните вътрешни връзки в сайта ви го правят по-подреден и по-лесен както за индексиране от търсачките, така и за навигиране на потребителите. С помощта на статистическите данни за своя уебсайт, можете да идентифицирате най=посещаваните страници от него и да се постараете да ги обвържете в мрежа от вътрешни линкове.

Изходящите връзки също са полезни от гледна точка авторитет на сайта. Ако в своя публикации сте ползвали факти от друг източник с висока репутация, е препоръчително да вградите линк към него.

 1. Поправете или премахнете всички счупени връзки в сайта си.

Хубаво е през определен период от време да сканирате сайта си за счупени връзки. Това са линкове към страници, които вече не съществуват. Те са много вредни за позициите ви в търсачките, а и за изживяването на потребителите, така че отделете време да ги изтриете или да ги коригирате.

 1. Ползвайте SEO приставки.

Разнородните приставки в WordPress значително улесняват SEO работата ви. Някои ви предлагат директни съвети и стъпки за оптимизация още по време на създаването на публикация, например, Yoast SEO.

 1. Добавете бутони за споделяне в социални мрежи.

Един от ясните сигнали за търсещите машини, който показва интереса на аудиторията към вашите публикации, е популярността им в социалните мрежи. За да провокирате хората да ги споделят там, най-малкото, което можете да направите, е поставянето на бутони за споделяне и харесване във Facebook, Instagram, Twitter и така нататък. Използването на тези бутони със сигурност ще подобри позициите ви в търсачките.

 1. Оптимизацията в WordPress е много важна!

Както виждате, всеки от тези съвети би могъл да доведе до по-високо класиране на сайта ви в резултатите от търсене. Освен това, никъде тук не се споменава за допълнителни разходи. Трябва само да анализирате добре своя WordPress сайт и да откриете областите, чието подобрение ще доведе до по-висок трафик.

Оценка

1 2 3 4 5