След промените в алгоритмите на Гугъл през местоположението започна да се превръща във все по-значим фактор при търсене и класиране на сайтовете. Опитахме се да съберем на едно място десетте най-важни критерия, по които търсачката подрежда своите резултати според мястото на търсене. Някои от тях със сигурност ще ви изненадат.

Групирахме ги в четири категории.

Google My Business

Логично, доста от характеристиките на страниците в Google My Business се намират в силна връзка с локалното класиране в търсачката. Трите най-важни от тях са:

 1. Потвърден профил на собственик

Няма как да оптимизирате по местоположение и да не си създадете собствена страница в Google My Business.  Лесно е да се регистрирате, но има някои тънкости, които е необходимо да следвате, за да бъде профилът ви добре оптимизиран:

 • Напишете дълго и уникално описание на бизнеса си
 • Изберете най-подходящите категории. Бъдете възможно най-прецизни. За да се класирате оптимално високо и да привлечете точните потребители, би било много по-добре да посочите, че сте магазин за официални рокли, а не само магазин за облекло, например. Можете да си помогнете с Google Places for Business Category Tool, където въвеждате с ваши думи вида на бизнеса си, а инструментът ви отвръща с предложения за подходящи категории в директорията на Google My Business.
 • Поддържайте информацията си вярна и актуална. Не бива да публикувате грешен адрес, телефон, имейл или други важни данни.
 • Качете поне 5 снимки.
 1. Google reviews

Броят на потребителските отзиви изглежда като най-важния фактор за класиране според местоположение, затова концентрирайте голяма част от вниманието си върху тях. За да започнат да бъдат показвани от Гугъл, отзивите трябва да наброяват поне пет, а след това трябва да се постараете да ги увеличавате постоянно (и да ги подобрявате, разбира се).

Ето как можете да привлечете повече потребителски отзиви:

 • Запознайте се с насоките на Гугъл за потребителски отзиви.
 • Помолете клиентите за мнение. Можете да им раздавате брошури, да ги стимулирате да сканират QR код или просто да ги помолите лице в лице. Ако разполагате с клиентските имейли, изпращайте им благодарност за покупката с молба за обратна връзка. Същото можете да правите и с аудиторията си в социалните мрежи.
 • Улеснете хората да оставят мнение. Освен да ги молите за обратна връзка, добре е и директно да им предоставите тази възможност, като им изпратите линк към формата за попълване на мнение.
 • Изградете целева страница специално за обратна връзка. Ако сайтът ви се радва на висок трафик, бихте могли да създадете страница, стимулираща хората да оставят своите мнения, в която да публикувате и линкове за различни видове отзиви в Google reviews, Yelp, TripAdvisor и други подобни места.
 • Отговаряйте на отрицателните мнения. Важно е да реагирате възможно най-бързо и на отрицателните коментари не само от SEO гледна точка, но и от клиентска такава. Най-напред се опитайте да разберете същността на проблема, какви са причините за него и как да го разрешите. След това е важно да покажете и на недоволния клиент, и на останалите, че ви е грижа за всички мнения, затова поне поднесете извинение в отговор. Опитайте се да бъдете убедителни, че подобен проблем повече няма да се повтори.
 • Бъдете страхотни! Звучи клиширано и очевидно, но все пак ще го кажем. Най-сигурният начин да получавате много и положителни оценки е бизнесът ви да предоставя страхотно изживяване на клиентите. Помнете, че хората са най-мотивирани да оставят мнението си или когато са супер очаровани, или когато са супер разочаровани.

 

 1. Снимки

Колкото повече снимки имате, толкова по-добре ще се класират бизнес страниците ви в Гугъл.  Постарайте се да качите висококачествени изображения, можете да се обърнете и към професионален фотограф. Ако идеите ви са изчерпани, можете да включите в снимките си:

 • Самото местоположение на бизнеса. Вътре и вън, паркингът, мястото за обслужване, сградата, улицата и т.н. На хората ще им бъде интересно къде се намирате и как изглежда в действителност фирмата ви.
 • Самите себе си. Ваша собствена снимка ще олицетвори и одушеви бизнеса ви.
 • Ключови служители. Всеки обича екипните снимки, нали? Направете си такива и ги качете в бизнес страницата си.
 • Вашите клиенти. Снимайте клиентите си, докато пазаруват от вас (естествено, само с тяхно разрешение).
 • Какво правите. Ако сте ресторант, пуснете фотографа в кухнята. Ако се занимавате с продажба на дрехи, покажете на хората как се грижите за артикулите, как ги получавате, подреждате и т.н. Хората обичат да надникват зад кулисите.

Линкове

Традиционните фактори, които влияят на класирането ви в Гугъл, имат сериозно значение и при подреждането на резултатите според местоположението им. Това важи в особено висока степен за входящите и изходящите връзки. Линковете са почти толкова важни, колкото посещенията на Google My Business страницата и ревютата там.

Най-силно влияние оказват:

 1. Броят на домейните, сочещи към вас

Ако досега сте се съмнявали, ще ви го кажем ясно – да, трябва да правите линкбилдинг, за да се класирате високо по местоположение. Започнете с анализ на линковете, използвайки инструмент като SEO PowerSuite. Там ще получите обобщена информация за точния брой на домейните, в които се намират сочещи към вас връзки, а в сравнителния модул ще видите подробна информация и за до 10 конкуренти.

Анализът може да бъде задълбочен до такава степен, че да разгледате конкретните места с линкове към конкуренцията и предложения за сайтове, които и вие можете да ползвате за линкбилдинг. Оглеждайте се най-вече за сайтове, сочещи към няколко ваши конкурента, тях задължително трябва да използвате за линкбилдинг.

 1. Качество на връзките

Редица фактори, оценяващи качеството на връзките към и от сайта, силно влияят и на класирането в Гугъл според местоположение. Към днешна дата е сравнително трудно да се определи качеството на портфолиото от връзки, което сме изградили, като за целта могат да се използват различни онлайн инструменти. Като добър пример можем да посочим InLink Rank, наличен в SEO SpyGlass. Алгоритъмът за оценка е базиран на оригиналната формула за Page Rank и взима предвид потенциалната SEO стойност на всяка страница и домейн, която съдържа линк към сайта.

 1. Оптимизация на anchor текста

Броят на входящите връзки с вградено име на града, например, в anchor текста  и техния дял в общата сума на линковете към сайта също оказва силно влияние на позициите при местно търсене. Това, обаче, не означава, че трябва да максимизирате тяхното количество. Необходимо е да се намери точният баланс, при който линковете с такъв anchor текст да са толкова, колкото да повлияят положително на класирането ви, без да подразнят търсачката. Трудно е сами да намерите този баланс, затова е най-добре да си помогнете чрез анализ на конкуренцията. Отново можете да ползвате помощта на SpyGlass.

On-page сигнали

Както линковете, така и други традиционни SEO фактори влияят върху местното класиране. Най-осезаеми са:

 1. Брой на думите

Не е изненадващо,  че колкото по-дълго е съдържанието на страниците, толкова по-високо се класират те в Гугъл при равни други условия. Учудващото е, че този фактор за позициониране оказва също толкова силно влияние и при локалното търсене. Това, обаче, не означава, че дългите материали във вашия сайт ви гарантират високи позиции и при обикновено, и при локално класиране.

Трудно е да се определи оптималната дължина на съдържанието за всяка ниша. За да добиете някаква идея, можете да погледнете какво правят най-добре представящите се ваши конкуренти. С инструмента Website Auditor на SEO PowerSuite можете автоматично да проверите голям брой сайтове и да ги сравните с вашите страници. Програмата дори ще ви предложи оптимална дължина за вашето собствено съдържание на база конкурентния анализ.

 1. Ключови думи

Може би знаете, че алгоритмите на Гугъл вече са далеч по-развити и вместо само да броят ключовите думи в съдържанието на страниците, те се опитват по-глобално да разберат каква е тяхната тематика. Разбира се, ключовите фрази все още имат силно влияние и е важно да ги слагате на подходящите места като заглавните тагове и meta описанията на страниците си, например.

Важно е да ги включвате и в текстовете си, но от по-голямо значение са качеството и полезността на съдържанието. Можете да ползвате помощници като Website Auditor, които да ви дадат съвети за подобрявне на цялостното съдържание в сайта ви.

От гледна точка на местоположението можем да си зададем въпроса доколко е важно да включим името на населеното място в текстовете си и таговете по страниците. Вероятно доста ще се изненадате, но ролята им се оказва неособено значима. Изследванията не показват никаква статистическа връзка между локални фрази в URL адреса, таговете и съдържанието и позиционирането на страниците в Гугъл.

Off-page сигнали

Това са сигналите, които Гугъл забелязва във външни сайтове като социални мрежи, директории, блогове и други.

 1. Общ брой на отзивите

Гугъл обича всякакви отзиви, не само Google reviews.  Повишаването на потребителските мнения за бизнеса ви в сайтове като TripAdvisor и Yelp би могло да ви донесе сериозен скок в позициите при местно търсене, както и в класирането в картата. Следвайте същите съвети като при Google reviews, за да получите повече потребителски отзиви от всички места, откъдето е възможно.

 1. Споменавания

Доказано е, че броят на споменаванията на бизнеса ви не оказва никакво влияние на класирането при местно търсене. И това е нормално – все пак, в днешно време те са един вид услуга и трудно биха могли да се използват за диференциране на конкуренти.

Не си мислете, обаче, че споменаванията са безсмислени. Те все пак влияят на местното позициониране, най-вече тяхното постоянство и качество. Просто няма статистическа връзка между количеството им и вашето класиране. Така че продължавайте да работите и в тази насока, поддържайте бизнес профили в подходящи директории и следете общия облик на споменаванията на сайта ви във външни места.

Не забравяйте да сте постоянни в работата си и да следите прогреса си!

Когато започнете да прилагате гореспоменатите стъпки и фактори за локално класиране, не забравяйте и да наблюдавате изменението на позициите си. Използвайте подходящи уеб помощници като Rank Tracker на SEO`s PowerSuite, където получавате поглед и на класирането си в резултатите на картата и на посочени от вас конкретни местоположения.

За да започнете, трябва да създадете проект, свързан със сайта ви. А, ако искате да получавате информация за класиране по конкретни местоположения, трябва да добавите Google Maps като една от предпочитаните търсачки и след това да настроите съответните местоположения.

 

Това са десетте водещи критерия, използвани от Гугъл, за да класира сайтовете при локално търсене. Както би трябвало да сте разбрали, традиционните SEO фактори играят все по-значима роля и при класирането по местоположение, затова не бива да ги пренебрегвате. Очакваме да прочетем и вашите мнения, въпроси и предложения относно локална SEO.

Източник: https://www.link-assistant.com/news/local-ranking-signals.html?utm_source=email&utm_medium=broadcast&utm_campaign=local-26092017

4.5/5 (2)

Оценка

1 2 3 4 5