Може и да не ви харесва, но хаштаговете вече са сериозна част от нашата култура. Виждаме ги в интернет, по телевизията, по билбордове – навсякъде.

В случай че все още не знаете какво точно представляват, можем да обобщим, че хаштаговете са един вид отбелязвания в публикации, които ги свързват с резултатите от търсене. С тяхна помощ потребителите показват, че се интересуват от нещо, че говорят за него или че се създава нова мода.

След като се появиха за първи път през 2009г. в Туитър, хаштаговете постепенно завлядяха и Инстаграм, Фейсбук и останалите социални мрежи.

Какво значи всичко това от маркетинг гледна точка? Как можем да използваме хаштаговете, за да постигнем своите бизнес цели?

Хаштаговете предизвикват ангажираност у потребителите

Самият факт, че Фейсбук също въведе хаштагове, показва, че по този начин хората се ангажират повече. Освен това, ако сравним публикация в Туитър с хаштаг и такава без, ще забележим, че първата предизвиква поне два пъти по-висока ангажираност.

Хаштаговете ви помагат да насочите по-добре посланието си

Една от изненадващите способности на хаштаговете е възможността чрез тях да се тестват реклами, маркетингови кампании и всякакви други видове комуникация с публиката. Чрез експериментиране с различни хаштагове можем да разберем кои се харесват най-много на хората и се възприемат от тях по най-положителен начин. Така получаваме възможност да си изготвим списък с най-подходящите хаштагове, които да използвме в маркетинговата си стратегия в социалните мрежи.

Хаштаговете могат да обвържат всичките ви социални профили

За добро или лошо, в днешно време имаме достъп до много на брой социални мрежи, където да промотираме своя бизнес. Поддържането на множество социални профили и стремежът към достигане до потребителите във всяка платформа е истинско предизвикателство и за най-опитните маркетинг специалисти.

За щастие, хаштаговете са способни доста да ни помогнат в тази насока. Тъй като повечето брандове използват много канали за комуникация (Фейсбук, Ютуб, Туитър), чрез хаштагове профилите им във всяка мрежа могат да бъдат обвързани. Това означава, че всеки може да се присъедини към определена дискусия и да срещне конкретно послание, без значение в коя платформа се намира.

Чрез хаштаговете можете да достигнете до повече потребители

Една от най-важните характеристки на хаштаговете е възможността да предадете на потребителя нещо запомнящо се – нещо повече от името на бранда.

Един от най-ярките примери, които можем да посочим, е рекламата на Esurance, която компанията решава да пусне след, а не по време на Супербоул. Тя представлява забавно клипче, което уведомява потребителите, че в следващите 36 часа могат да използват хаштага #EsuranceSave30, за да участват в лотария за 1,5 милиона долара – парите, които Esurance спестява с решението си да не рекламира по време на Superbow, а след това.

В крайна сметка рекламата жъне страхотен успех, като само за няколко часа хаштагът е споменат десетки хиляди пъти, като впоследтсвие споменаванията му достигат милион и половина! Всичко това води до ръст на последователите на компанията в Туитър с над 40 000 човека! Този страхотен резултат се постига единствено с използването на хаштаг и интересна реклама.

Хаштаговете ви позволяват да следите статистически данни

Хаштаговете са изключително практични за потребителите, позволявайки им лесно да се включват в дискусии и разговори. Функциите им, обаче, не се свеждат само до това, тъй като са доста полезни и за самия бизнес. Хаштаговете могат да ви помогнат да разберете какво е и дори да „изчислите“ мнението на потребителите, както и да проследите тяхното поведение по определена тема.

Накратко казано, хаштаговете са ефикасен инструмент, както за директна реклама, така и за трупане на популярност.

5/5 (1)

Оценка

1 2 3 4 5