Може би ще се изненадате докъде биха стигнали някои хора, за да увеличат кликовете и конверсиите към сайтовете си. А може би няма да се учудите, ако сте именно от тези хора. В такъв случай знаете много добре какво точно представлява оптимизацията, колко важно е да носи високи резултати и как парите нямат толкова голямо значение при този вид маркетинг.

За да се получи висока ефективност от SEO, е необходимо процесите да се изпълняват с максимална точност и прецизност. За тази цел ще ви трябват някои полезни програмки:

 1. Screaming Frog

Този инструмент обхожда страниците на сайта и извежда ценна SEO информация само за минути. С нея много лесно и бързо ще разберете кои аспекти от стратегията е добре да обновите.

 1. Moz

Това е цял комплект от инструменти, изпълняващи най-различни SEO цели. Сред тях са приложения за по-добра използваемост на сайта, анализ на резултати от търсене, анализ на линкове, качество на изходящи и входящи връзки и много други.

 1. Bing Webmaster Tools

Това е един от най-подценяваните SEO инструменти най-вече заради по-ниската популярност на едноименната търсачка от Гугъл. Той показва позициите на сайта в Bing и оценката, която търсачката му дава. С тази информация можете да разберете какво трябва да подобрите и за Гугъл, и за останалите търсещи машини.

 1. Google Search Console

Този инструментт е еквивалентът на горния за Гугъл, като според много специалисти е доста по-богат на възможности и предоставена информация. Данните ви позволяват да изследвате цялата си SEO стратегия и да анализирате положителните и негативните й страни.

 1. Google Analytics

Това е най-използваният SEO инструмент, което е логично, с оглед на факта, че Гугъл е най-посещаванта търсачка. Програмата предоставя възможно най-подробните данни за търсенията по зададени ключови думи, техните обеми и всякакви други показатели. Няма как да изградите печеливша SEO стратегия без този инструмент.

 1. Keyworldtool.io

Това е един от малкото безплатни инструменти, които предоставят първокласно обслужване. Програмата извежда разнообразие от фрази, когато въведете определено запитване. Тези фрази не са точно ключови думи, а по скоро резултатите от автоматичните допълвания и подсказки на търсещите машини. С тези предложения можете да започнете да търсите по-конкретни ключови думи и най-вече сложни фрази от няколко думи.

 1. Google Trends

В маркетинга е необходимо да следвате тъплата, дори и да не ви харесва много нейната посока. С Google Trends забелязвате последните промени на потребителските настроения, изразени в тенденциите на техните търсения. С тази информация можете да положите стратегическите си цели и да се възползвате положително от последния тренд.

 1. Wayback Machine

Това е специално разработен инструмент, показващ предишните състояния на уебсайта. С него ще видите как е изглеждал преди, как се е променил и ще успеете да разберете защо някои неща се получават добре, а други не. Тази машина на времето е чудесен източник на информация, която можете да намерите само в миналото.

 1. SEO Quake Toolbar

Този туулбар ви дава информация в реално време за важните seo показатели на сайтовете. Това включва линкове, трафик, on-page оптимизирани ключови думи, социални споделяния и още много. В добавка към това получавате и съвети за използване на тази информация във вашата seo стратегия.

 1. Web Developer Toolbar

Този инструмент е специално създаден за seo одит. В началото изглежда малко сложен за използване, но щом се научите как да работите с него, ще можете да се възползвате от наистина безценна информация.

 1. SEMRush

Това е един от най-напредналите seo инструменти, който съдържа данни както за органично търсене, така и за Adwords. Показва обемите на търсене и други важни данни за ключовите думи, като така ви помага да изберете по кои да таргетирате и колко усилия да вложите във всяка от тях. Можете да използвате инструмента с Google, Bing и други търсачки.

 1. Spider Test Tool

Този инструмент върши добра работа за задълбочен анализ на уеб страница. Предоставя подробна информация за входящи линкове, често срещани думи и фрази, както и кода на самата страница.

5/5 (2)

Оценка

1 2 3 4 5