7-seo-laji

Събрахме седем от най-често използваните лъжи от пишман SEO гурута, чиято цел не е да помогнат на бизнеса Ви, а да печелят на Ваш гръб.

1. Съдържанието е кралят на SEO.

Със сигурност съдържанието във всеки сайт трябва да е на високо ниво, но това не означава, че то е най-определящият фактор за позицията в търсачките. Популярността е много по-важна. Ако сайтът Ви е посещаван от най-много потребителите в нишата, в която работите, той ще се класира на първи позиции, дори и да не е изпълнен с брилянтно написани статии или гениално съдържание. Всъщност, ако искате да прочетете наистина интересни статии на дадена тематика, разгледайте страниците между пета и десета позиция при търсене.

Често интересни публикации в блогове потъват назад в резултатите на Гугъл, а всъщност съдържат уникална и изключително интересно поднесена информация. Има сайтове, чиято цел е да извличат статии и информационни ресурси от други източници и да ги представят на едно място, разделени по категории. Това са така наречените директории. В тях няма нищо уникално и въпреки това са на почетната стълбица в Гугъл по почти всяка релевантна ключова дума само заради своята популярност.

Къде се крие ключът? Разбира се, че съдържанието е важно, но създавайте такова, отговарящо на нишата, в която работите и интересите на потребителите си. Не забравяйте и да го промотирате както трябва. На първо място е популярността, след нея идва съдържанието.

2. Следвайте препоръките и изискванията на Гугъл и всичко ще се подреди чудесно.

Гугъл не иска от вас да позиционирате добре сайта си. Той иска да му плащате за Google Adwords при всеки клик. Гугъл не харесва SEO, защото хората, които са добри в оптимизацията, нямат особена нужда от Adwords, а всъщност това е основният източник на приходи за Гугъл.

3. “Black-hat” техниките при оптимизация не работят.

Както разбрахме, Гугъл не иска от вас да прилагате SEO трикове, което означава, че няма „бели“ техники. Всеки оптимизационен трик е ако не „черен“, то поне „сив“. Ако се опитвате да подмамите Гугъл да позиционира сайта ви по-високо от Ваш конкурент чрез SEO техники, значи сте навлезли в черната или сивата оптимизация.

“Black hat” техниките могат да бъдат наистина ефективни, само че Гугъл разполага с добре обучени „ченгета“, които ги преследват. Това е една от най-богатите компании и за нея работят едни от най-умните хора на планетата. Шансовете да надвиете Гугъл по този начин са почти нищожни. Най-добре е да си намерите удобно място в „сивата“ оптимизация и да балансирате в нея. Не е добре да се лакомите твърде много и да се възползвате максимално от “black hat” техники. Ако все пак решите да играете играта мръсно, дано поне сте наясно с това, което правите.

4. Използването на ключови думи в домейна не работи.

Някои SEO специалисти твърдят, че слагането на ключови думи директно в домейна вече не дава резултати. Грешка – това все още работи, при това доста добре. Пробвайте сами! Напишете в Гугъл „перфорирани очила“ или „филми онлайн“ и се загледайте в резултатите най-отгоре. Ще видите че добре позиционираните сайтове съдържат точно тези ключови думи. Има още много такива примери.

Ако искате да се класирате по точно определени конкретни ключови думи, използването им в домейна е фактор с огромно значение. Разбира се, другият вариант е да промотирате бранда си, който е още по-добър. Но понякога не искате да изпъквате с популярна марка, а единствено да се класирате добре по определена дума. Тогава включването й в домейна е чудесна техника.

5. Ще бъдете наказани, ако си купувате линкове.

Няма проблем да плащате за реклама, но е грешно да плащате за линкове, така ли? Как Гугъл може да направи разлика между платена реклама в даден сайт и платен линк? Има ли изобщо разлика? Ако линкът, който сте си купили, Ви носи реален трафик, няма никакъв проблем. Най-добре е като плащате за линк, да го правите така че Гугъл да не може да проследи плащането. Ако сайтовете, на които плащате за линкове, са популярни и авторитетни, това може да Ви донесе само ползи.

6. „Знам какви са алгоритмите на Гугъл“.

Всеки, който твърди, че е експерт по алгоритмите на търсачките или изобщо говори твърде много и с твърде големи подробности за тях, е най-малкото в дълбока самозаблуда. Да не би да работиш в Гугъл? Или имаш някаква вътрешна информация за нещата, които работят, и тези, които не вършат работа? Никой извън тесния кръг от специалисти в Гугъл не знае какви са алгоритмите на търсачката, а и самата компания няма да ги сподели ей така. Защо? Защото те не искат да надиграете системата. Искат да си плащате за Adwords.

Най-готиният вид SEO оптимизация е наблюдаването и тестването. Вместо да слушаме какви ги дрънка всеки специалист, можем просто да експериментираме с няколко неща и да видим какви ще са резултатите. Ако искате да научите SEO, направете няколко търсения в Гугъл с различни фрази и вижте кои са сайтовете на първо място. Опитайте се да разберете как са се класирали там. Обръщайте внимание на това, което прави Гугъл, а не на това, което казва.

7. „Ще те класирам на първа страница в Гугъл“.

Всъшност, това е най-леката от всички лъжи. Ще ме класираш на първа страница, но по какво? „надуваеми лодки втора употреба в Пирдоп“? О, да, аз мога да се класирам и сам на първо място по тази фраза. Със сигурност нямам никаква конкуренция. Чудно дали изобщо някой някога ще направи подобно търсене за точно това населено място? Именно заради подобни примери можем да смятаме, че обещанието за класиране на първа страница просто ей така си е чиста лъжа.

Правилният подход при SEO е да се наблюдават внимателно техниките, които наистина работят. Винаги имайте едно наум за всичко, което четете за SEO, включително и тази статия. Това, което прави оптимизацията забавно и динамично предизвикателство, е фактът, че никой не знае правилата на играта.

Помислете – защо изобщо Ви е нужно гуру? Трябва Ви гуру, когато нямате вътрешна информация за нещо. Духовните гурута се ползват с доверие, защото хората вярват, че имат вътрешна информация за живота след смъртта, до която обикновените простосмъртни нямаме достъп. Опитайте се да бъдете гуру на себе си и вижте кое как работи (и в духовен, и в SEO план). Много по-полезно е да научаваме реалния опит, през който е преминал някой, а не просто хвърчащи теории. Споделете своя собствен опит в коментарите!

И все пак има доста хора, които не разбират сарказма. Затова нека поясним – правете разлика между добрия, лошия и гуру-то. Доверявайте се само и единствено на добрия оптимизатор! Бягайте от лошия и този, който се прави на гуру. По принцип много лесно се хваща кой какъв е, достатъчно е малко наблюдение 🙂

Оценка

1 2 3 4 5