Youtube е сред най-популярните и посещавани сайтове в целия свят, като за един месец гледанията в него надминават 6 милиарда часа. Тъй като Youtube отдавна е част от групата на Гугъл (Алфабет), клиповете са интегрирани с резултатите, показвани в търсачката.

Видеата от Youtube са просто навсякъде, въпреки високата популярност на Facebook live, Instagram и Snapchat. За да се възползвате максимално от огромните възможности, които ни предоставя този видеопортал, е нужно да усвоите някои техники. В тази статия предлагаме експертни съвети за оптимизация в Youtube, които са особено подходящи, ако вече знаете основите.

  1. Пишете дълги и подробни описания на всяко видео.

Този съвет не звучи много експертно, но започваме с него, защото е жизненоважен. Колкото по-дълго и по-подробно е описанието, толкова по-високо ще се класирате при търсене. Магията е в ключовите думи и по-специално – в така наречените контекстуални фрази.

Целта е да се опитвате да оптимизирате по общи и разнообразни търсения от потребителите, които могат и да не съдържат точните ключови думи. Като напишете подробно описание на своето видео, със сигурност ще включите точно такива фрази, които отговарят на тези търсения.

Youtube се възприема като социална мрежа, а подробната информация в социалните мрежи ви носи последователи.  И в този сайт, както и в останалите, е добре да оптимизирате по сложни ключови фрази, съставени от няколко думи, така че вашите видеа да са отговорът на конкретни запитвания от потребителите.

  1. Правете внимателно проучване всеки път, когато избирате ключовите думи за видеото си.

Youtube е втората по популярност търсачка в интернет след Гугъл и затова е добре да прилагате SEO и за двата сайта. Дяволът е в детайлите. Подробната информация, дългите описания и полезните материали, които съпровождат вашите клипове, ще се харесват на всички видове ботове, които ги индексират, както и на потребителите.

  1. Вграждайте и споделяйте видеа навсякъде, където е възможно.

Освен оптимизиране по ключови думи най-добри SEO резултати за видеата носят споделянията във външни сайтове. В Youtube има удобни и лесни за използване бутони за споделяне и вграждане, така че от вас не се изискват никакви технически усилия. Използвайте ги за насочване на видеото към всевъзможно (релевантни!) форуми, блогове, уебсайтове, социални профили и други места. Не забравяйте да вграждате видео материали и в сайта си, все пак много хора предпочитат да гледат нещо вместо да го четат.

  1. Правете си тематични плейлисти.

Наличието на хубави тематични плейлисти в Youtube профила ви увеличава ангажирането на потребителите, времето, прекарано от тях във вашия канал и сайт, както и други важни фактори на възвръщаемост.

Всеки лесно може да си създаде плейлист и да го редактира за минути. Потребителите обичат този начин на представяне на видео заради по-високата степен на интерактивност и по-големия обем полезна информация или забавление, които получават по-лесно. Когато един клип е част от плейлист, вероятността да бъде намерен при търсене в Youtube или Гугъл е доста по-висока.

  1. Наблюдавайте цифровите си показатели и увеличете броя на абонатите си.

Броят на абонатите в Youtube е един от най-важните показалите, чието увеличение води до подобрение на всички други SEO показатели. Гледаните от потребителите видеа, свързани с определена тематика, влияят на посещенията на сайта ви заради тази тематика, времето прекарано там, степента на отпадане, дори продажби и приходи.

Показателите, които е добре да се наблюдават в YouTube, са различни според вида на бранда и бизнеса. За афилиейт и Adsense базирани сайтове броят на абонатите е от съществено значение, защото обикновено увеличението му носи повече рекламни кликове. Показателите, които по-конкретно характеризират качеството на маркетинг стратегията онлайн, са свързани с позициите на видеата в Youtube според различни запитвания и посещенията на сайта след гледане на видео. Последното е главен измерител на ефективността на видеото и маркетинга на съдържанието.

  1. Оптимизирайте видеото по дължина.

Грешни са твърденията, че дължината на видеото не е от значение. Ако правим реклами в Youtube, не бива да преминаваме 60 секунди, но при наистина съдържателни видеа идеалната дължина е около 10 минути и нагоре.

Времетраенето на клипчето зависи от неговата тематика и устройството, от което би се гледало най-много. Музикалните видеа, например, и тези, които се очаква да се гледат на смартфон, са с идеална дължина от около 3-5 минути. Добре е видеата на живо в социалните мрежи също да са кратички.

Освен времетраенето на видеото от голямо значение е и неговото качество. Най-популярните видеа са поне 1080p, като страхотен бум правят 4к и 360-градусовите клипове. Не щадете инвестиции и време в качествената изработка на всяко видео.

  1. Замислете се за Crowdsourcing

Важно е при изграждането на маркетинг стратегията е да правим различни проучвания, но това е малко по-сложно при видеата. В Youtube виждаме броя на гледанията и други подобни показатели, но те не са достатъчни, за да разграничим потребителите по групи и действия.

Crowdsourcing платформите в много случаи вършат чудесна работа. По-добра инвестиция са от напразното пазаруване на гледания и харесвания. Тези платформи правят проучвания, като предлагат на хора да гледат видеа срещи малко заплащане и да споделят мнението си в специално подготвени анкети.

Този способ увеличава гледанията на клипчетата, подобрява позициите им и освен това предоставя безценна информация директно от потребителите.

  1. Бъдете обстойни.

Това е най-важният съвет. Той важи не само за Youtube, а изобщо за цялостното ви отношение към маркетинга. Бизнесът е успешен, когато преминава през всички детайли и предоставя на потребителите възможно най-полезни блага.

Няма популярен Youtuber, който да не отделя много време и старания в озаглавяване на видеата си, измисляне на описания и подробни и многобройни етикети. При качване на ново видео попълвайте възможно най-детайлно всяко поленце, така че да предоставите максимум информация на зрителите и на търсачките.

Заключение

Да изградите присъствие в Youtube е жизненоважно в този високотехнологичен свят, където се търси все повече интерактивно съдържание. Създаването на професионален клип е само първата стъпка. Неговото добро позициониране и популярност изискват още много усилия, специални познания и часове работа.

5/5 (1)

Оценка

1 2 3 4 5