8 причини за писане на качествено съдържаниеКачественото и често обновявано съдържание на уеб сайта е задължителен елемент според всеки SEO оптимизатор. Както и да погледнете на това твърдение, то е напълно правилно и ясно. Колкото по-често се публикува нова информация, толкова по-голяма възможност ще се предостави да излезем напред в класиранията на Google

За потвърждаващ думите ми като пример мога да дам – Wikipedia. В общи линии, каквото и да напишем в Google – дума или фраза, този сайт фигурира неизменно с някоя страница в топ 10 или в топ 20 при силните ниши, в които работят много оптимизатори. Това е уеб сайт, който съдържа изключително богата база от теми, статии или с една дума – съдържание. И всеки един текст е уникален – все пак именно ние, интернет потребителите добавяме информация в огромната мрежа на Wikipedia.

С качественото, уникално, ново и огромно на думи и фрази съдържание Wiki е обичана и много от търсачките. 

Нека се върнем към осемте причини за писане на качествено съдържание:

  • личност;
  • наличие на връзка;
  • страст;
  • последователност;
  • доверие;
  • авторитет;
  • популярност;
  • дизайн.

Позволих си да ги напиша в реда, в който смятам че са важни. Нека започнем с…

Личност

Все пак, за да има уеб сайт или блог и някой да публикува в него, то трябва да има и човек. Бъдете личности, не се крийте и споделяйте всичко, което смятате за удачно. Споделяйте мненията и позициите си, независимо че в България всеки обича да мълчи и да „чака на готово“. Няма грешно мнение! 

Наличие на връзка

Не става дума за връзка към интернет. Става дума за изграждане на взаимоотношения. След като вие сте личност и публикувате публично мнението си е логично да има хора, които да са заинтересовани от него по един или друг начин – независимо дали са съгласни с вас или ви опонират. 

Наличието на връзка в случая означава да намерите време и да отговорите на всеки един коментар и всяко едно мнение в уеб сайта или блога си. Както коментиращия е отделил време, така и публикуващия може да му благодари за това. Много е важно да уважавате личността срещу вас и да му отдавате най-малко дължимото внимание.

Страст

Покажете желание, умение, вяра, дори ентусиазъм. Стигнете до там, че да покажете своята страст. Логично е след като аз пиша тази тема, да вярвам че мога да помогна с нея на някого, както и да искам да споделя това, което съм научил и което смятам за правилно. 

Не се прикривайте и бъдете искрени. След като сте започнали дадена тема, довършете я най-безмилостно до края. Бъдете себе си!

Последователност

Да бъдете последователни в случая може да се разгледа от няколко гледни точки. От една страна може да започнете тема, която да се дискутира в редица други теми или най-малкото да се „засяга“ в тях. От друга страна това може да означава постепенно да споделяте темите, които ви вълнуват, докато в един момент достигнете точно до тази, от която е започнало всичко. От трета гледна точка последователността може да се приеме и за интервал от време, през което следва да публикувате ново съдържание. 

Съществуват плюсове и минуси относно „най-правилния“ момент за публикуване на ново съдържание. Както казах търсачките винаги се радват на ново съдържание, обаче дали ще е възможно всеки ден да публикувате нова информация?! Дали същата тази информация ще е полезна или просто ще замърсяваме мрежата?! Преценете внимателно най-правилния интервал от време, което разбира се не изключва възможността да публикувате, когато желаете.

Доверие

Изграждането на доверие е сложен процес, с който предполагам всеки се е сблъсквал в реалния си живот. И в интернет средата не е по-различно. В случая всеки може да се скрие и да бъде човек, който иска, но всъщност който не е. Всеки е чувал или чел за хора, представящи се други му и колко опасно и извън закона е това. 

Отново ще ви насърча да бъдете себе си! Дори във виртуалната среда не си заслужава да се лъже, може много успешно да бъдете любезни, да помолите за услуга, да благодарите след това, да помогнете на някого, да признаете че грешите. Но на първо място – разберете нуждите на читателите си и се опитайте да им помогнете. По този начин може да спечелите не само познат, но и приятел.

Авторитет

С доверието и нарастване на броя на читателите се изгражда и авторитета.

В началото винаги е трудно и ще ви се струва, че всичко се движи много бавно, ако въобще се движи. С времето, увеличаването на знанията, споделянето им, както и удовлетворяване нуждите на хората ще забележите, че всичко си е струвало. Още с първото „Благодаря!“ или първата продажба ще ви помогнат да разберете, че има хора, на които може да помогнете. Старайте се и не се предавайте, всяко начало е трудно!

Популярност

Популярността е интересен термин. Какво е да си популярен?! Може би да имаш много приятели или клиенти? Може би да имаш връзки в Народното събрание или пари в джоба? 

В интернет популярността е друга – ако си наистина честен и показваш истинското си Аз, то хората ще те забележат. По един или друг начин, когато натрупате много читатели, ще разберете че с темите и тезите си сте станали част от живота на много хора. Именно тези хора ще ви направят известни, с надеждата че и те един ден ще имат тази възможност. И всичко това благодарение на факта, че се познавате, макар и виртуално.

Дизайн

Определено дизайна е от голямо значение както за SEO оптимизацията, така и за посетителите ви. Непременно трябва така да подредите уеб сайта или блога си, че да е максимално улеснен от гледна точка на навигация и ориентиране.

Обърнете внимание на текстовете, графичните елементи, видео и аудио елементи, дори шрифта,с който пишете. Всичко това ще допринесе за броя на читателите ви.

В заключение мога да споделя, че правилното изпълнение на тези 8 точки ще ги превърне в 8 причини за писане на качествено съдържание. Цялата тази съвкупност може да окаже значително влияние върху живота ви! Но тук не става дума само за вашия живот, но и на броя на читателите ви! Бъдете себе си!!!

Оценка

1 2 3 4 5