SEO On siteЕфективността на оптимизацията е ясна, но не бива да забравяме, че в нея се включват много компоненти, които са изключително важни как взаимодействат помежду си. Именно сега ще се спрем на един от най-важните от тях, който е свързан с On-Site частта по оптимизацията на всеки сайт и магазин.

Основите на сайта са важни не само за доброто позициониране в търсачките, но и за привличането на посетители, които целим да станат клиенти. Именно затова трябва да изграждаме сайта все едно полагаме основите на жилищен блок – без компромиси!

Най-важните 8 точки за оптимизацията „отвътре“ са:

1. XML карта на сайта – тази карта представлява основен и базов списък със съдържанието на сайта. Чрез нея „паяците“ на търсачките се ориентират много по-лесно, бързо и обхождат за секунди целия сайт. Това води до бързо индексиране и по-добро позициониране на съдържанието.

2. Robotx.txt – това е статичен notepad файл, който е невидим за потребителите, но е много важен за търсачките. В него се упоменават важни страници (например линк с XML картата на сайта), както и се забраняват някои папки/файлове, които не бива да бъдат индексирани.

3. Страница за грешка 404 – това е грешка, която показва несъществуваща страница в сайта. Неминуемо винаги има подобни, като те биват създавани по най-различен начин и по различно време. Затова е нужно да се направи интелигентна и добре изглежда страница, която ще насочва потребителите да продължат сърфирането си в сайта. При липса на такава страница или твърде зле изглеждаща посетителя просто напуска сайта, което изобщо не е добре за бизнеса ви.

4. URL структура – има много разсъждения коя е най-добрата url страктура на сайт. Не зависимо кой избор ще предпочетете стремете се да избегнете прекалено дългите адреси, като не правете планове да са по-дълбоки от три стъпки (www.site.com/category/product – това е оптималното). Колкото по-кратък е url адресът, толкова по-лесен е за разбиране от търсачките. Избягвайте употребата на букви като „а“, „в“ и т.н., както и се стремете url да не съдържа повече от 3-5 думи.

5. Meta titile и Meta description – всяка страница, блог публикация, категория трябва да съдържа заглавие, като е желателно то да не надвишава 60-70 символа. Трябва да бъде ясно, точно и уникално за сайта. Също така където е възможно е добре да се добави и описание в рамките на 120-150 символа, което отново трябва да бъде уникално и да не съдържа заглавието, което сте поставили.

6. H атрибути – това са H1, H2, H3, понякога е възможно да достигнете и до H6, но е излишно. Достатъчно е да имате и първите три атрибута. С тях се маркират обикнове заглавието, подзаглавието и евентуално важна част от описанието или второто подзаглавие. Това са най-важните елементи, които дават информация за какво става дума във всяка страница.

7. Скорост на сайта – всички обичат бързите сайтове – и посетители, и търсачки. Стремете се да намалите обема на страниците и да имате сайтове, които се зареждат възможно по-бързо. Използвайте кеширане и компресиране, което ще ви помогне страшно много в това начинание. Използвайте този сайт – Gmetrix, за да направите анализ на скоростта на зареждане на сайта и да видите кои са най-тежките елементи в нея.

8. Rich Snippets – използването им допада страшно много на търсачките, защото те показват допълнителна информация за съдържанието на съответната страница. Например това могат да са цени на продукт, време за приготвяне на рецепта, дата за провеждане на семинар и т.н.

Тези 8 точки са сред най-важните, но не и единствени! Задължително е постоянно да правите мониторинг на сайта си, за да избегнете неприятни изненади, както и да можете да следвате тенденциите в търсенето. Изпълнявайки всичко това неминуемо ще постигнете желания успех и той ще ви съпътства години наред!

Много важно е да следите и за промените в алгоритмите на търсачките, тъй като те са ежедневие. Големи обновявания се случват рядко – 1-2 пъти годишно, но малки ъпдейти има постоянно. Изучавайте от какво се интересуват потребителите и им предлагайте качествено решение на проблемите! Успехът е гарантиран!

1/5 (1)

Оценка

1 2 3 4 5