В наши дни е много трудно един нов бизнес да се развие, ако не присъства онлайн. Ако пък присъства онлайн, следва да създаде работеща маркетингова стратегия, за да постигне поставените цели.

За да бъде ефикасна рекламата, препоръчвам на клиентите ни да съчетаят няколко маркетингови канала, в които присъстват купувачите им.

Започваме с възможностите на рекламата в Google AdWords, след което ще обходим и другите рекламни канали.

За целите на материала ще ползваме например нишата за спортни маратонки за тичане? Избрах я, защото съм запознат с нея и от години ползвам такива продукти.

Как бих подходил в развитието на бизнес в тази ниша (адаптирайте подхода съобразно особеностите на Вашия бизнес)?

Първото, което ще направя, е стратегия за развитие в идните 12 месеца и ще я разчертая, например на дъска.

След това ще огледам кои други фирми са се установили в този бранш и ще проуча с маркетингови инструменти като semrush, ahrefs & serpstat какво правят тези фирми – ще разгледам техните сайтове и ще взаимствам добри идеи.

Ето тук можете да разгледате чудесен списък с други маркетингови инструменти за SEO и анализи.

След това, с посочените по-горе инструменти, ще подбера ключови думи, по които съответните фирми в нишата се класират – и ще видя кои са онези, които се засичат. Ще изследвам потенциала на тези ключови думи колкото мога по-подробно, като огледам включително и AdWords KeyWord Planner, Related Searches в Гугъл, брой търсения, цени на клик за съответните ключови думи – и ще избера върху кои ключови думи и фрази да натисна.

Каква ще бъде маркетинговата ми стратегия?

Тя ще бъде насочена към създаване на съдържание с МНОГО ВИСОКА ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ!

Например, бих искал именно моят бизнес да е мястото, където клиентите получават ценни съвети, свързани с тичането, защото продуктите ми са свързани с тичане.

Например ще споделям съвети как да тичат и избират маратонки за тичане, какви хранителни режими да прилагат, какво да предприемат, когато се чувстват натоварени, и прочее.

Ще правя това не толкова с комерсиална цел, макар че такава несъмнено има, а по-скоро – за да бъде полезен, да бъда МЯСТОТО, където хората се спират, когато им е необходимо решение на ТОЗИ проблем.

Сега, може би тук ще се включите, казвайки: “Кико, какво ме занимаваш мен с тия неща – аз искам да ПРОДАВАМ, ИСКАМ ПАРИ ДА ПРАВЯ! НЯМАМ ВРЕМЕ ДА СЕ ЗАНИМАВАМ СЪС СЪДЪРЖАНИЕ И СТАТИИ!”

На това ще отговоря така – ако вие давате висока добавена стойност и полезност на вашите клиенти, когато дойде време за покупката – хората ще изберат именно Вас.

Давайте ВИСОКА ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ в нишата си и клиентите са ВАШИ!

 

Ето доказателство от скромния ми житейски опит…

Гледам видеа на г-н Ивелин Михайлов от Тогедър, който споделя неща за личностно развитие. Наскоро той организира събитие за управление на лични финанси. Реших да отида именно на неговото събитие и го предпочетох пред друго, защото този човек ми дава ВИСОКА ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ с безплатните видеа, които прави, и които мога да гледам онлайн.

Тъй че, ако правите същото за клиентите си в коя да е ниша, определено вероятността да ги ПРИВЛЕЧЕТЕ е по-висока.

Затова – работете по това!

Стъпка 2 – реклама в Google AdWords

С подбрани ключови думи ще направя кампания в Google AdWords. Чрез филтрите на този инструмент мога да узная кои ключови думи ми дават ефикасност, и кои не – това ще спомогне и на SEO стратегията, тъй като ще знам къде да насоча усилията си.

Тук можете да разберете как да проучите ключови думи.

Разбира се, не всички клиенти могат да си позволят AdWords, а и той, като всеки инструмент от този тип, има своите силни и слаби страни.

По-скоро бих го изпробвал и ако дава ефикасност на клиента – да остане.

Имайте предвид, че не всеки продукт е продаваем – има продукти, които просто не се търсят, не са интересни на потребителя, или пък не са познати.

Понякога и рекламният бюджет, или по-скоро размера му, не е достатъчен, за да се реализира качествена рекламна стратегия. Освен това, важно е да сте наясно как точно функционира Гугъл Адуърдс, защото той работи на тръжен принцип.

Рекламодателите, чиито рекламни карета се извеждат, се състезават помежду си за възможността да присъстват на определените позиции.

Разберете как работят търговете в Google AdWords в тази статия, може би най-добрата по темата в България.

Също, в AdWords можете да използвате и така наречената дисплейна реклама – както за достигане до нови клиенти, така и за ремаркетинг.

Дисплейната мрежа е съвкупност от партньори на Гугъл, които са отделили от рекламното си място, за да извеждат реклами на Гугълските клиенти, срещу което извеждане получават дял от печалбата на конкретните изведени реклами.

Тя работи твърде различно от мрежата за търсене и реализира по-ниски конверсии, ала за сметка на това е значително по-добра при постигането на разпознаваемост.

Тъй че, ако марката ви е нова – обмислете кампании за разпознаваемост в гугъл, фейсбук, ютюб, радио и телевизия, а след това, за по-висока ефикасност и продажби – направете кампании в търсачката с ключови думи, Search Remarketing, Display Remarketing и поработете с Фейсбук Пиксела – като там също можете да правите ремаркетинг – статичен, а също и динамичен.

Въобще, възможностите пред вас са много – изпробвайте различни неща и онова, което работи – натиснете върху него.

Също така, ако не ви се минава през цялата тази въртележка сами, или ако нямате опит – свържете се с нас за реклама в гугъл.

Продължаваме напред с… фейсбук маркетинг.

Стратегия за маркетинг във Фейсбук, продължаваме кампанията…

Във Фейсбук бих направил кампания за трафик с настройка Landing Page Views – така ще достигна до хората, които са склонни да изчакат страницата, която са отворили, да се зареди докрай.

Също така ще изпробвам кампании за разпознаваемост, видео кампании, а също така и конверсионни кампании, съчетани с ремаркетинг.

С помощта на инструментариума на Гугъл и Фейсбук, мога да си “прехвърлям” реклами между аудиториите.

Например, правя си филтър – хората, които са дошли от Гугъл и са посетили страница X, на тях им извеждам нещо специално във Фейсбук.

Хората, които са проявили дадено поведение във Фейсбук, на тях им извеждам нещо през ремаркетинга на Гугъл – в дисплейната мрежа или мрежата за търсене.

Отделно, всичко това – съчетано със стратегия за съдържание, в средносрочен план ще даде чудесни резултати!

Под средносрочен визирам минимум 6-12 месеца, за да се разгърнат както трябва нещата. Необходимо е търпение, хубав продукт, качествена реклама и съответни инвестиции, за да се получат нещата.

Какво е мястото на Инстаграм тук?

Инстаграм е чудесна платформа, с помощта на която можете да достигнете до млада и ангажирана аудитория.

Обичайно посетителите на Инстаграм са във възрастовата група под или около 30-годишна възраст – млади и активни хора, тъкмо каквито търсим в нашия конкретен случай.

Ако в началото нямате възможност да си позволите отделно водене на Инстаграм акаунт, можете да задвижите поне реклама през Фейсбук платформата, към Инстаграм – да, има такава възможност!

С помощта на тази реклама можете да узнаете до каква степен Инстаграм е ефикасен за Вашия бизнес и да прецените какъв ресурс да насочите натам.

Разбира се, когато имате до себе си опитен и компетентен специалист по тези теми, нещата много се улесняват!

SEO стратегия, която допълва всичко това

Част от SEO стратегията ви може да са следните точки:

  1. Изчистване на технически проблеми по сайта, касаещи SEO;
  2. Осигуряване на качествено съдържание;
  3. Вграждане на SSL сертификат в сайта;
  4. Поместване на ALT тагове на снимките;
  5. Изчистване на страниците, които дават грешки;
  6. Поместване карта на сайта;
  7. Вграждане на AMP;
  8. Вграждане на RICH SNIPPETS;
  9. Кеширане и компресиране на сайта.
  10. Подобряване на МЕТА ОПИСАНИЯТА и заглавията с цел постигане на по-висока кликаемост върху вашите страници в Google търсене.

Бих ви препоръчал, дори да сте SEO специалист, ако бизнесът ви е достатъчно голям – да ангажирате друг специалист за одит на нещата ви, защото понякога забравяме нещо дребно, което в средносрочен план може да даде огромна добавена стойност.

Също, бих ви препоръчал да си направите профил и в Гугъл Локален Бизнес – напълно безплатно е.

А и, разбира се, да публикувате от време на време неща в Google Plus – доста е ефикасно, ако се ползва правилно!!!

И така, с това днешната статия завърши.

Благодаря Ви, че отделихте време и внимание да научите нещо ново. Вие очевидно сте човек, който се усъвършенства и развива, и аз съм уверен, че ще постигнете целите, които сте си поставили.

Благодаря на любезните домакини за предоставената възможност да помогнем с материал.

Аз съм Кирил Йовев от webselo.com и за мен е привилегия да пиша за вас!

Приложете наученото, успех с маркетинга и до нови срещи!!!

4.6/5 (20)

Оценка

1 2 3 4 5