10 правила за използване на социалните мрежиУпотребата на социалните мрежи е задължително на този етап от развитието на бизнеса и бързия растеж на онлайн аудиторията в цял свят. Участието на фирма, бранд или сайт в социални мрежи като Фейсбук, Гугъл плюс или Туитър е отлична и неминуема стратегия, за да може да привличате по най-лесния и бърз начин нови клиенти.

Много често обаче в социалните мрежи се забелязва нехайство, разпиляност и общо взето властва принципа „нека имам представителна страница, пък после ще видим“. За съжаление и страниците на www.BGSEO.eu в социалните мрежи са на този принцип, с което въобще не се гордея…

За да можем да привличаме потенциални клиенти е добре да спазваме следните правила и стратегии на развитие:

1. Поставяне на цел.
Винаги трябва да си поставяме цели, които да се стремим да постигнем. Няма значение дали целта е привличане на фенове и последователи или директна продажба, важното е да има цел, към която да се стремим. Неминуемо трябва да се отчита и времето, което се отделя за постигане на целите, защото то е ценен ресурс за всеки човек.

2. Не продавайте.
Социалните мрежи са именно за това – да се соациализирате. Това означава да трупате фенове, да поддържате близки контакти с хората, да се опознаете. Винаги има начин, по който да накарате хората да говорят за вас, но това трябва да стане много внимателно, за да не загубите голяма част от аудиторията си.

3. Вложете време.
Бъдете готови да инвестирате много време и усилие в развитието на страниците си в социалните мрежи. Трябва да откриете точната целева група, какви желания имат, какво търсят и как може да им помогнете. Нужно е да задоволите определена потребност и то по начин, при който клиентите ви трябва да останат изключително доволни.

4. Опознайте принципа.
Опознайте принципа на функционалност на социалните медии и ги използвайте сами. Няма как да привлечете и опознаете желанията на клиентите си, без самите вие да кореспондирате с тях. Отделете нужното време, за да използвате редовно този чудесен начин за популяризация на бизнеса си.

5. Маркетингова стратегия.
Трябва да практикувате една обща маркетингова стратегия, която да обхваща както онлайн дейността ви, така и офлайн действията за привличане на нови клиенти. Не е възможно офлайн да се представяте под определена светлина, а пък онлайн да се представяте по фалшив начин. Рано или късно ще бъдете разобличени и ще претърпите огромни загуби.

6. Следете промените.
Винаги следете актуализациите и новите възможности. Бъдете иновативни и следете промените около вас. Постоянно онлайн се появяват нови сайтове, които дават нови възможности и в които винаги може да откриете целева аудитория.

7. Наемете специалист.
Ако нямате време да се грижите за представянето си в онлайн пространството, то наемете специлист. Може да откриете необходимия човек в специализирани форуми или пък директно да се насочите към специалистите в бранша – фирми, занимаващи се с представянето на бизнеса в онлайн средата.

8. Наблюдавайте.
Следете непрекъснато какво се случва онлайн. Разберете кои са правилните тактики, начини и методи на работа, открийте с какво може да изпъкне вашия бизнес пред този на конкурентите и следете мненията на аудиторията си. По този начин винаги ще знаете къде какво се случва и по какъв начин това ви касае конкретно.

9. Коментирайте.
Рано или късно ще дойде момент, в който ще получите негативен коментар от ваш клиент. Винаги може да отговорите на този клиент в своя защита, но никога не допускайте да навлизате в конфликт. Ако сте виновни, има достатъчно варианти за реванш и клиента да остане доволен в крайна сметка. Ако не сте допуснали грешка, докажете го с факти и доказателства.

10. Забавлявайте се.
Винаги се забавлявайте в социалните медии. Покажете колко се радвате и в какво добро настроение сте. Тази радост се усеща и винаги може да направи положително впечатление. Винаги ще се намери кой да сподели тези хубави моменти, както и да ви похвали за положителните емоции.

Социалните мрежи са един от всички инструменти за вашата маркетингова политика. Това е фактор, който с времето ще оказва все по-голяма сила и неговото значение ще нараства неимоверно. Много от рекламните дейности вече се правят онлайн, тъй като това е най-бързият начин за достигане до голям брой клиенти независимо от местоположението им. Онлайн маркетингът е огромен и много богат ресурс. който може да бъде изключително рентабилен за вас и бизнеса ви, използвайте го умело и правилно!

Какви други правила и стратегии използвате за достигане до по-голям кръг от хора?

2.14/5 (7)

Оценка

1 2 3 4 5