6 съвета за по-добри блог комента(то)риЗамисляли ли сте се как успяват най-заетите хора да Ви отговорят бързо на всеки написан коментар и самите те да публикуват едни от първите коментари под чужди статии? Как хора, които имат толкова много работа и малко свободно време все пак сядат и отговарят на всеки коментар, който е написан под статията, която е публикувана в блога им?

Истината е, че всеки копирайтър, блогър, собственик е осъзнал колко е важно да уважава себеседника си и да му отделя нужното внимание. Благодарение на този малък жест се изгражда солиден авторитет в интернет средата. Уважението по този начин върви ръка за ръка с доверието.

Има няколко важни съвета, които гарантират покачване на доверието у вас:

1. Коментирайте веднага.

Както бихте искали да имате бързи отговори в своя блог по постовете си, така и вие ще трябва да пишете бързи коментари в другите блогове. Когато успеете да напишете първият коментар по публикувана статия, то несъмнено ще последва отговор. По този начин ще покажете интерес към статията, оставяйки коментар, както и има голям шанс да ви бъде върнат жеста с ваша статия на по-късен етап. Също така голяма част от последвалите коментиращи ще обърнат внимание на вас и вашия блог, ако е поставен линк към него. Хем трупате уважение към друг блогър, хем печелите последователи за собствения си блог.

И все пак нека всичко е в разумни граници и да е истинско. Никой не обича спамерите и изкуственото държание. Ако се опитате да мамите по този долен начин, то със сигурност не само няма да спечелите симпатизиращи, но ще загужите и тези, които имате.

2. Пишете провокиращи мисълта мнения.

Качествените коментари са много по-оценявани от спама и желанието за поставяне на линк към сайт под статията. Мненията, които се публикуват под даден постинг могат да оформят дълга дискусия, подобна на форум тема. Колко по-хубаво от това всичката мисъл, която „се лее“ да е качествена и да провокира мислене във всички останали четящи темата и коментарите под нея?!

3. Задавайте смислени въпроси.

Ако имате желание да попитате нещо постващия, то избягвайте въпроси от типа “ Сигурен ли си? Защо? Откъде знаеш? „. Отдайте нужното внимание и определете целта на въпроса си по конректен начин. Ако не сте съгласни с даден елемент от написаното, то се съсредоточете върху тази част от текста, опишете накратко виждането си в рамките на 1-2 изречения и задайте въпроса, който ви интересува. По този начин ще обърнете по-голямо внимание върху частта от текста, от която се интересувате и ще може да получите точен и ясен отговор от копирайтъра.

4. Отговаряйте на въпроси.

Много блогъри завършват статиите си с въпрос. Отговаряйте на този въпрос. Много малко хора използват тази стратегия за коментиране, а тя е може би една от най-важните. Обикновено въпросът, който е написан накрая е свързан със статията или част от нея. Какъв по-хубав завършек на статия и начало на обсъждане колко правилна и актуална е информацията в нея? Именно в една подобна дискусия може да се достигне до най-голямата истина. Няма по-важен елемент от свободата. Имате свобода на словото, имате мнение – изразете го!

5. Не сте съгласни с публикуващия?

Пределно ясно на всички е, че винаги ще има хора, които няма да се съгласят с писателя. Това е напълно нормално, но е много по-важно всъшност как ще бъде изразено това несъгласие. Писания от сорта на “ Това не е вярно. Лъжеш. За нищо не ставаш. Толкова си глупав, че не си видял тази грешка…“ няма да доведат до нищо добро и по-скоро коментиращия ще получи всички негативи от тази ситуация. Има много по-нормални начини да се поиска обяснение или да се посочи грешката на копирайтъра. Поддържайте добрия тон в коментарите!

6. Бъдете благодарни.

Тази точка може да се разгледа от три ъгъла. На първо място – отблагодарете се на всеки коментиращ по един или друг начин. Може да напишете просто „Благодаря“, но също така и с един нормален коментар може да се подразбере смисъла му. На второ място може някой ваш постоянен последовател да отговори по-бързо от вас на постъпил въпрос или коментар под вашата статия. Отблагодарете се на този човек за публикувания отговор. И на трето място – когато прочетете полезна статия, нямате въпроси или знаете, че каквото и да напишете може да се приеме за спам, тъй като всичко ви е ясно, то може да напишете едно просто „Благодаря за информацията, всичко ми се изясни.“

Според Вас важно и правилно ли е копирайтъра да отговоря на всеки коментар под статията си?

Оценка

1 2 3 4 5