6 техники за изграждане на връзки след наказание от Google PenguinПредполагам всеки от вас се е запознал с т. нар. Google Penguin. Пингвинът се забеляза в България около 23-25 март 2012 година и донесе изключително тежки наказания за голяма част от сайтовете в Гугъл. Най-тежко го понесоха сайтове с т. нар. „over optimization„.

Преоптимизацията е общо наименование, което засяга не само Black hat техниките, които използват оптимизаторите, но и Gray hat и дори White hat техниките. Явно определена част от най-качествените и добри техники за оптимизация се оказаха неправилно използвани и автоматично преминават в Gray hat техники.

За да се предпазим от наказанията на Пандата и Пингвина е нужно да спазваме няколко много важни правила при оптимизацията на уеб сайт. Ето кои са те:

 

1. Използване на разнообразни анхор текстове.

След Пингвина се оказа, че с най-големи наказания са сайтовете, които имат твърде много и еднообразни анхори. Явно е, че от Гугъл са се постарали да проследяват каква част от връзките към определен сайт са изградени по един и същ начин и анхора е еднакъв.

Изграждайте връзки чрез разнообразни анхори – в единствени число, в многожествено число, членувани с пълен член, членувани с кратък член и т.н.

 

2. Създаване на семантични връзки.

До създаването на Пингвина можехме спокойно да поставяме не само еднакви анхор текстове, но и да бъдат изградени само от ключовата дума, по която се оптимизира. След неговото действие обаче това не може да продължи.

Създаване на по-семантично съдържание. Когато оптимизирате думата „ябълка“ може да добавите и прилагателно към нея, за да изглежда по-натурален линка. Например жълта ябълка, зелена ябълка, ябълки сорт “ Златна превъзходна“.

 

3. Добавяне на най-използваните анхор текстове в интернет.

Кои са те? Отоговрът е лесен – „кликни тук“, „тук“, „цъкни тук“, „повече информация тук“ и т.н. Веднага всеки би се досетил, че още от първите си стъпки в онлайн пространството се е нагледал на подобни препратки към сайтове.

В момента наличието на подобни входящи линкове към сайт е повече от наложителен. Макар, че изглеждат и не спадат въобще към добрите техники на оптимизатора, сега се оказват едни от най-важните.

 

4. Използване на източника или бранда.

Определено това е една от най-важните промени в момента. За Гугъл става много важно упоменаването на бранда, домейна или източника на информацията. Например когато пишете статия и в нея споменете бранда или името на домейна си, то автоматично спазвате това правило.

Ако не употребите наименованието на продукта, услугата, бранда, фирмата, домейна, но го обсъждате, то би изглеждало доста неестествено. Все едно говорим за нещо, но не знаем за какво. Точно това е логиката в това правило.

 

5. Използване на социални мрежи.

Много се говори за развитието и значението на социалните мрежи, но това не е пречка за мнозина да не ги използват. За съжаление тези хора, ако част от маркетингов екип, значи нямат място в него.

В света на комуникациите и интернета, развиващите се социални общности и дори изграждането на една нова власт ( може би петата – онлайн потребителите ) е невъзможно да постигнеш успех без помощта на социалните мрежи. Използвайте правилно и често бутоните са споделяне, защото се забелязва как във все по-голяма степен оказва влияние именно мнението на потребител към определена тема.

Ако нямате споделяния, харесвания, последователи, това означава, че губите нови посетители и клиенти, и определено някой се възползва от вашата невъзможност за развитие в тази насока.

 

6. Не купувайте връзки.

Определено това беше много печеливша техника, но сега дали продължава да е такава?!

Оптимизаторите купуват много линкове, особено от тематични сайтове, защото те оказват изключителна тежест и улесняват значително изкачването в класациите. Все пак това продължава да е много рисков ход, защото ако някой сигнализира за закупени линкове или Google успее да ви хване, то сайта го грози голямо наказание.

Ако желаете да купувате линкове, то по-добре си купете блог (ако не можете сами да изградите) и публикувайте статии, свързани с тематиката на уеб сайта. По-добре дори да купувате специално за вас написани уникални статии, отколкото линкове.

 

Като заключение може да се обобщи, че до сега използваните техники – един и същ анхор текст, купуване на връзки, използване само на точната ключова дума, води до бързи, но краткотрайни резултати. След тях сайтът го очаква голям спад, който не бива никой да си го пожелава.

По-добре да заложите на умерено, плавно и възможно най-натурално изграждане на връзки, за да сте спокойни, да се предпазите от наказания и да се изкачвате успешно към върха в Google.

 

Какви други идеи бихте споделили, за да се предпазим от Google Penguin?

Оценка

1 2 3 4 5